Slovenija
30 ogledov

Umik zakona ali odstop Svetlika

Valerija Bužan iz skupnosti organizacij za usposabljanje oseb s posebnimi potreb Žurnal24 main
Dominkuš: Kritike zaradi strahu za denar.

Generalni direktor direktorata za družino ministrstva za delo in socialne zadeve Davor Dominkuš pravi, da gre pri kritikah predloga zakona o socialnovarstveni dejavnosti za strah zaradi izgube od kakšnih 15 do 20 tisoč delovnih mest in nekaj sto tisoč evrov.

Da predlog ni upošteval strokovnih mnenj, da je nedodelan, brez ocen finančnih posledic, da najranljivejšim uporabnikom prinaša nižjo raven storitev ter od direktorjev socialnih ustanov ne zahteva strokovnih in humanističnih, ampak predvsem menedžerska znanja, je bilo včeraj slišati od predstavnikov Socialne zbornice Slovenije (SZS), Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Skupnosti centrov za socialno delo (CSD) Slovenije, Inštituta RS za socialno varstvo in Skupnosti varstvenodelovnih centrov Slovenije. Prvi štirje so nosilci javnih pooblastil, prvi trije so iz proračuna prejeli okrog 360 tisoč evrov.

Pri tem bomo prvi v EU
Sporna je predvidena ustanovitev agencije za kakovost storitev, ki bo prevzela določena javna pooblastila (v zvezi z rejništvom, skrbništvom), saj je bilo na kakovost dela socialnih delavcev v preteklosti precej pripomb. Agencija je edinstven primer v vsej Evropski uniji (EU), so opozorili. “Po kakšni stvari mora biti v EU prva Slovenija,” je odgovoril Dominkuš in dodal: “Nobenega ne ukinjamo, spreminjamo naravo sistema, ki naj bi bil dostopnejši uporabnikom.”

"Občina slab gospodar!"
To naj bi dosegli tako, da bodo občine prevzele financiranje najširših (to so starejši) in najranljivejših skupin, za financiranje specifičnih primerov pa bo poskrbela država. “Občine se v preteklosti niso izkazale kot dober gospodar, cene so različne, tudi dostopnost za uporabnike je različna,” je opozorila Darja Kuzmanič Korva iz Skupnosti CSD Slovenije.

Gnojnica na socialo
“Predlog je navadna žalitev, gnojnica, ki se bo izlila na nas, zato naj ga minister Svetlik umakne ali premisli o odstopu,” je opozoril generalni sekretar SZS Bojan Regvar. “Razprava nas veseli, način pa žalosti,” je komentiral Dominkuš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.