Slovenija
15889 ogledov

Umrla je Anita Ogulin

Anita Ogulin
V 73. letu starosti je zaradi raka umrla Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Moste-Polje. Mnogim bo ostala v spominu kot nesebična, srčna in topla oseba, pomagala je na tisoče pomoči potrebnim.

Za svoje humanitarno delo je letos prejela državno odlikovanje zlati red za zasluge. Zveza prijateljev mladine Moste-Polje se je letos njej v čast preimenovala v Zvezo Anita Ogulin in ZPM.

"Neizmerno sem ponosna na ekipo teh čudovitih sodelavcev. Neizmerno sem hvaležna vsem podpornikom, botrom, donatorjem, partnerjem, medijem, ki nam zaupajo in ki s skupnimi močmi vsak dan bijemo boje za boljši jutri vseh otrok in mladine, vseh tistih, ki so potrebni naše pomoči. In kljub temu, kar smo že do sedaj neverjetnega storili, se naše delo žal nikoli ne konča. Ampak to nam ne jemlje zagona, temveč nam daje energijo, ker vidimo, kaj vse lahko skupaj dosežemo v celi Sloveniji. In tako bo še naprej. Z veliko častjo, z velikim priznanjem, veliko hvaležnostjo ter tudi ponižnostjo pa soglašam, da se moje ime doda imenu organizacije. To hkrati sprejemam s popolno mirnostjo, saj vem, da ravnamo dobro in prav. In da moji čudoviti sodelavci dnevno ne samo bijejo tekoče bitke, ampak prepoznavajo izzive prihodnosti ter jih tudi dobro in prav ves čas nagovarjajo," je sporočila ob preimenovanju organizacije, na novinarsko konferenco pa zaradi zdravljenja takrat ni mogla. 

"Anita je zagotovo oseba, ki nedvoumno spreminja družbo in pušča neverjetne sledi. Anita je, skupaj z ekipo sodelavcev,  donatorjev, partnerjev, medijev, botrov, podpornikov, ustvarila ZPM MP, ki ga poznamo danes," je takrat med drugim povedala podpredsednica društva Alenka Petkovšek. Med drugim je bila Anita Ogulin gonilna sila izjemno uspešnega programa Botrstvo. 

Anita Ogulin | Avtor: Zajem zaslona Anita Ogulin Zajem zaslona

"Vedela sem, da je vame lezla neka bolezen, vendar sem jo ignorirala. Nisem si želela priznati, da je z menoj nekaj narobe," je  Anita Ogulin septembra priznala, da je z obiskom zdravnika odlašala in ljudi pozvala, naj ne ignorirajo bolezenskih znakov.

Pred dobrima dvema letoma so ji diagnosticirali kronično levkemijo in mnogocelični limfom B. Kot je dejala, je prve simptome občutila že okoli petdesetega leta, kar je pripisala hormonskim spremembam, znojenje in utrujenost pa je povezovala z dolgim, pogosto tudi težkim delavnikom. Ko je prišla na Onkološki inštitut, je punkcija je pokazala, da ima B velikocelični limfom v zadnji fazi. "Seveda so mi povedali, da sem sem prišla veliko, veliko prepozno, ter da bi bilo bolje, če bi malo prej poslušala svoje telo," je dejala

Anitin oče je bil popolnoma slep, mati pa slabovidna, v družini pa so imeli tudi rejniške otroke, že od tretjega leta je bila, kot je povedala za Delo, vodnica slepih in slabovidnih. "Jaz sem se z njimi lepo imela, uživala, smo peli in ta zgodba me je opremila z odgovornostjo za šibkejše," je povedala. Anita Ogulin je bila mati dveh otrok in babiba dvema vnukoma.

Kljub bolezni je delala do konca. Še prejšnji teden je z video izjavo sodelovala na novinarski konferenci na temo psihoterapije.

Vsem, ki so jo imeli radi, izrekamo iskrano sožalje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Zala
    Zala 13:04 16.julij 2024.

    Gospa Anita vsi ste Človek z veliko začetnico. Iskreno sožalje družini.

  • Avatar Leon
    Leon 12:31 16.julij 2024.

    Naj ji bo večna slava in čast .

  • Kmodri_ 12:10 16.julij 2024.

    Globoko sožalje! Najboljši odidejo prvi.