Slovenija
47 ogledov

Upokojenci nad Zpiz

Mirko Miklavčič Nik Rovan
Nižje pokojnine. Upokojenci bodo od Zpiza množično zahtevali izplačilo "nezakonito znižanih pokojnin".

Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) 23 tisoč upokojencev, ki so konec junija dobili nižje pokojnine, poziva, naj na pokojninsko blagajno naslovijo zahtevo za izplačilo neizplačanega dela pokojnine.

Namen množičnega vlaganja teh zahtev na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je, da sploh pridobijo uradne odločbe, na podlagi česa natančno jim je država zdaj odvzela del z odločbo priznanih pokojnin. Takoj nato pa naj bi sledile še posamične, verjetno pa tudi skupinske tožbe. Zdus je obrazec, kako napisati zahtevek za Zpiz, včeraj že objavil na svojih spletnih straneh, razposlal pa ga je tudi vsem 504 društvom upokojencev po Sloveniji in domovom za upokojence.

Ustavna presoja


Pri vložitvi ustavne presoje 143. člena zakona za uravnotežitev javnih financ, ki ga je vlada napisala kot podlago za znižanje dela pokojnin, izplačanih iz proračuna, pa bo Zdus združil moči še z drugimi civilnimi organizacijami in v enem mesecu pripravil pravno podlago za vlogo. "Z varuhinjo človekovih pravic se dogovarjamo, da bo presojo vložila na ustavno sodišče," pojasnjuje Mirko Miklavčič. Zdenka Čebašek Travnik je sodelovanje z Zdusom včeraj že potrdila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.