Slovenija
1354 ogledov

Ursuli von der Leyen gre za nohte, takšne bombončke ponuja

Ursula von der Leyen na obisku v Sloveniji Anže Malovrh/STA
Napeto za prvi seji Evropskega parlamenta v novi sestavi. Bo Ursuli von der Leyen lobiranje uspelo?

Ursula von der Leyen ima še dobra dva dni časa, da si zagotovi zadostno število glasov za vnovično izvolitev na mesto predsednice Evropske komisije. Prvo zasedanje Evropskega parlamenta v novi sestavi poteka med 16. in 19. julijem, glasovanje za predsednico komisije bo v četrtek.   

Obljub za tri mandate

Za obstanek na mestu predsednice Evropske komisije mora von der Leyen dobiti glasove najmanj 361 od 720 poslancev Evropskega parlamenta. Njena lastna Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S&D) ter Renew, ki v Evropskem parlamentu sestavljajo neformalno kimajo skupno 399 poslancev, a je že zdaj jasno, da na glasovanju, ki bo tajno, zanjo ne bodo glasovali vsi poslanci te neformalne koalicije. 

Nemko Ursulo von der Leyen za predsednico Evropske komisije za nov petletni mandat ponovno predlagali voditelji držav članic EU na srečanju v Bruslju konec junija. 

Tudi v njeni koaliciji pomisleki

Von den Leyen tako napenja vse sile, da bi prepričala neodločene poslance. Namesto, da bi sodelovala na vrhu Nata, je minuli teden sestankovala s poslanci S&D-ja, svoje politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) in politično skupino Renew. Na 20-minutnih srečanjih z najvplivnejšimi evropskimi poslanci v njeni protokolarni sobi, je von der Leyen po informacijah dobro obveščenih ponudila izbrane prigrizke. "Govori se, da bo potrebovala še tri mandate predsednice Komisije, da bi izpolnila vse obljube, ki jih daje," je zapisal Politico. 

Ursula von der Leyen | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Slovenski poslanci. Romana Tomc, Milan Zver, Zala Tomašič in Branko Grims so člani največje evropske skupine EPP, Matjaž Nemec je član S&D, Irena Joveva in Marjan Šarec sta del skupine Renew, Vladimir Prebilič pa del politične skupine Zeleni Evrope. 

Postavili ultimat

Že v njeni lastni in tudi največji evropski politični skupini EPP, naj bi se del poslancev zavzemal za bolj konzervativnega vodjo Evropske komisije. "Naša podpora ni bianko menica," poudarja tudi vodja socialistov in demokratov Iratxe Garcia Perez. Tako v S&D kot v Renew so von den Leyen postavili ultimat po katerem se mora odpovedati dogovorom s skrajno desnico. To vključuje tudi politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), ki jo vodi italijanska premierka Giorgia Meloni.

Golob podpira von den Leyen. "Kar se mene osebno tiče, mislim, da je dobra predsednica evropske komisije in sem s tega stališča naklonjen njeni kandidaturi," je dejal predsednik slovenske vlade Robert Golob, ki je von den Leyenovi hvaležen predvsem za pomoč EU ob poplavah, ki so Slovenijo prizadele avgusta lani. Golob sicer pripada liberalni politični družini Renew, Ursula von der Leyen pa desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP).

Von den Leysen naj bi obljubila, v EPP zanikajo

Von den Leyen je sicer v kampanji pred evropskimi volitvami jasno nakazala, da je z Melonijevo in njenimi Brati Italije zelo pripravljena sodelovati. Po neuradnih informacijah naj bi von der Leyen liberalcem sicer obljubila, da strukturiranega sodelovanja s skrajno desno politično skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) ne bo. V EPP medtem zanikajo, da bi podlegli pritiskom S&D in Renew. 

Giorgia Meloni | Avtor: Profimedia Profimedia

Glasovi ECR bi lahko bili za von der Leyen Ključni. A veliko vprašanje je, kako bodo glasovani poslanci Bratov Italije, ki jih je v ECR največ. Ko je znano, se je premierka Giorgie Meloni pri glasovanju o von der Leynovi v Svetu EU vzdržala. A v Evropskem parlamentu vzdržani glasovi pomeni enako kot glasovi proti. 

Von den Leyen se je sestala tudi s poslanci Zelenih, vendar sestanek naj ne bi bil najbolj uspešen, podpirala naj bi jo manj kot polivica te  politične skupine. Vsi poslanci se dobro zavedajo, da von der Leyen in njena krščanskodemokratska skupina EPP krvavo potrebujeta njihove glasove, zato naj bi, kot pravijo dobro obveščeni viri, zelo intenzivno trgovali s svojimi glasovi za politična mesta in dogovore znotraj Evropskega parlamenta. 

Da gre von der Leyeno precej za nohte, dokazuje tudi podatek, da je četrkovo glasovanje o njenem drugem mandatu iz 14 ure prestavljeno na 13. uro. Bali naj bi se,  da bodo nekateri evropski poslanci v četrtek popoldne že odšli domov, kar naj bi še zmanjšalo zmanjšalo njene možnosti za potrebnih 361 glasov. 

Tajno glasovanje, plus ali minus?

Vprašanje je tudi, ali je von den Leyen v prid to, da je glasovanje o predsednici oziroma predsedniku Evropske komisije tajno. Tako nobena politična skupina ali vodja nacionalne delegacije ne more zagotoviti glasov vseh svojih poslancev. Nekateri so že odkrito povedali, da ne bodo glasovali za von der Leyenovo, drugi jo javno podpirajo, a v Strasbourgu še vedno lahko stisnejo gumb proti. Na drugi strani lahko von den Leyen sklene tajne dogovore tudi s poslanci zunaj njene koalicije. A tudi, če si sežejo v roke, so lahko še vedno proti von der Leyenovi, ne da bi kdo vedel.

Poznavalci ocenjujejo, da četudi strankarski voditelji evroposlancem ukažejo, naj podprejo von der Leyen, ji bo okoli 10 odstotkov nasprotovalo ali pa se na četrtkovem glasovanju vzdržalo. Drugi politični insajderji ocenjujejo, da bo stopnja upora zagotovo še višja. V prejšnjih glasovanjih je bilo upornikov, ki nasprotujejo strankarski liniji, med 13 in 28 odstotki.

Viktor Orban Janez Janša | Avtor: Profimedia Viktor Orbán in Janez Janša. Profimedia
Že leta 2019 je bila von der Leyen izvoljena z večino le devetih glasov. Takrat so jo podprli EPP, Renew in S&D, dobila pa je tudi glasove stranke Fidesz madžarskega premierja Viktorja Orbana in poljske konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS). Da bi tokrat pridobila te poslance, ni nobene možnosti. 

Če von der Leyen ne bo izvoljna, bodo morali voditelji EU iskati novega kandidata, njena neizvolitev pa bi bila hud politični udarec za največjo politično skupino EPP ter seveda za kariero same von den Leyen. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Enzgg4 08:14 16.julij 2024.

    Ptič dokazuje, da je isti nevretenčarski kimavec, kakršni so zavozili to državo. Premoženje pošenkali tujcem, zemljo (morje) kockastim. Zadnji dokaz za to je, da bomo zdaj davkoplačevalci ustašem plačevali kazni, ki jih nezakonito kasirajo našim ribičem za ribarjenje v NAŠEM ...prikaži več morju. In namesto, da bi vojsko angažiral za zaščito naših državljanov na našem ozemlju, jo posilja tja nekam v pizdo materno služit interesom Amerov.

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 07:44 16.julij 2024.

    Če bi jo vsaj tri leta nazaj postavili ob zid, bi rešili ogromno človeških življenj...

  • Nevica 07:41 16.julij 2024.

    Evo, kakšna ljubezen. Ursula bo naredila vse za podporo, in Golob bo lahko uničeval Slovenijo brez evropskega nadzora....Dvakratna korupcija!