Slovenija
35 ogledov

Ustvarili umetno življenje

Nove možnosti odkritja in z njimi nevarnosti so nepredstavljive. (Foto: iStockph Žurnal24 main
Znanstvenikom je uspelo razviti prvo sintetično, živečo celico.

Ekipa znanstvenikov pod vodstvom Craiga Venterja, z J Craig Venter Institute iz Kalifornije, je uspela sestaviti sintetično DNK, ki so jo nato vstavili celico, poroča BBC. Najprej so skopirali že obstoječi genom bakterije in nato ustvarili še njegovo kemijsko kopijo.

"V trenutku, ko gre nov program v celico, ga ta prebere in pretvori v vrsto, ki jo genetska koda narekuje," je povedal Venter. Nova celica se je razdelila v tri milijarde novih kopij, ki so vsebovale kopije sintetične DNK, ki je celico tudi povsem obvladovala, kar je bil prvi tovrstni primer.

Venter in njegovi kolegi zdaj upajo, da bodo lahko ustvarili bakterije, ki bi proizvajale goriva in opravljale druge koristne funkcije. Trenutno že sodelujejo s farmacevtsko in naftno industrijo pri razvoju goriva, ki bi zamenjalo nafto in zmanjšalo vsebnost ogljikovega dioksida v zraku.

Kritiki pa pravijo, da se prenapihuje možne dobrobiti sintetičnih organizmov. Po mnenju Helen Wallace iz organizacije Genewatch, bi takšen razvoj lahko pomenil nevarnost. "Če v okolje sproščaš nove organizme, lahko storiš več škode kot koristi. Ne vemo, kako se bodo ti organizmi obnašali v okolju," opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.