Slovenija
18 ogledov

V Brežicah brez odgovorov

Anketa ministrstva je pokazala, da se brežiška bolnišnica po kakovosti storitev Žurnal24 main
Okrogla miza o usodi ginekološko-porodniške službe. Marušič: Vztrajamo na mreži, ki je stara 50 let. Molan: Ženske bodo rojevale kot po tekočem traku.

"Današnje zdravstvene mreže ne moremo zagotavljati v sedanji obliki, ker primanjkuje zdravnikov," je na okrogli mizi Sveta regije Posavje o strategiji razvoja ginekološko-porodniške službe v Sloveniji poudaril minister za zdravje Dorijan Marušič. Zato bo po njegovih besedah potrebno okrepiti primarno raven, da bo prevzela večino kontrolnih pregledov, ki so jih doslej opravljali specialisti. "Vztrajamo pri mreži, ki je stara več kot 50 let," je poudaril in povedal, da bo potrebno narediti korak naprej, a konkretnega odgovora, kaj to pomeni za brežiško porodnišnico, ni dal.

Udeleženci razprave so ministru očitali, da so bile med argumenti za ukinitev porodnišnice izpostavljene številke. Strokovni argumenti po njihovi oceni ne zdržijo strokovne presoje, ves čas pa se, kot so poudarili, pozablja tudi na človeški faktor. "V principu gre za to, da bi radi vzpostavili sistem velikih porodnišnic, kjer bodo ženske rojevale po tekočem traku," je dejal brežiški župan Ivan Molan, prepričan, da se bo del stroškov z novim sistemom prenesel na prebivalce, ki bodo imeli do porodnišnice daljšo pot.

Nekdanji gospodarski minister in sedanji poslanec SDS Andrej Vizjak je dejal, da za zaprtje porodnišnic ni ne ekonomskih ne strokovnih razlogov, po oceni sevniškega župana Srečka Ocvirka pa obstajajo tudi drugi možni načini racionalizacije. "V zadnjem času je trend ukinjanje regionalnih institucij," je izpostavil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.