Slovenija
237 ogledov

V Bruselj bodo posredovali le eno ime

Tomaž Vesel Anže Petkovšek
Vlada je danes na seji potrdila kandidaturo nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela za evropskega komisarja iz Slovenije.

Preden bo vlada v Bruselj poslala predlog, ki ga predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pričakuje do 30. avgusta, Vesela čaka še predstavitev pred pristojnim odborom DZ za evropske zadeve.

Glede na njegove izkušnje je Vesel najbolj kompetenten kandidat za evropskega komisarja, je po seji dejal podpredsednik vlade Matej Arčon. "S kandidaturo smo zadovoljni, gre za kandidata, ki je zelo kompetenten, verodostojen in ima široko politično podporo," je poudaril.

Kandidaturo Vesela so sprva nameravali ministri potrditi v sredo, vendar so v skladu s slovensko zakonodajo čakali na poziv iz Bruslja, ki ga je predsednica Evropske komisije članicam poslala v četrtek.

Posredovali so le eno ime

Kljub pozivu predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, naj države članice v Bruselj za komisarski položaj posredujejo ime kandidata in kandidatke, Slovenija vztraja pri enem kandidatu.

Pred dokončno potrditvijo mora vlada predlog skladno z zakonom o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU poslati še v parlament, kjer kandidata čaka predstavitev pred pristojnim državnozborskim odborom za evropske zadeve. Ta o njem glasuje in poda mnenje z obrazložitvijo. Mnenje za vlado ni zavezujoče.

Sledila bo predstavitev kandidata v Bruslju. Von der Leyen namerava pogovore s komisarskimi kandidati, na podlagi katerih jim bo razdelila področja, začeti že sredi prihodnjega meseca.

Nato bodo predvidoma oktobra potekala zaslišanja in potrjevanje kandidatov na pristojnih odborih Evropskega parlamenta, nova komisija pa bi lahko po potrditvi na plenarnem zasedanju parlamenta mandat nastopila proti koncu leta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • ferdopis59 12:18 26.julij 2024.

    Imamo dva kandidata Golob in Vesel.

  • Soljatar 12:16 26.julij 2024.

    zaslužen član partije....

  • DEJ11 12:03 26.julij 2024.

    Zdaj je čist.. je menjal telefon... Me zanima, če še dela za Čeferina ???