Slovenija
2824 ogledov

V Bruslju pozvali Hrvaško, naj odgovori na slovensko pismo

slovenija 08.05.13. secovlje, soline, njive, polja, pridelovanje zelenjave, foto Žurnal24 main
Evropska komisija predlaga ustno obravnavo glede napovedane tožbe zaradi arbitraže, hkrati je Hrvaški naročila, naj na slovensko pismo odgovori.

Evropska komisija je po neuradnih informacijah STA pred nekaj dnevi pisno predlagala ustno obravnavo v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Obravnava 2. maja bo priložnost za slovensko in hrvaško delegacijo, da predstavita svoja opažanja, kot je predvideno v sklopu 259. člena lizbonske pogodbe, ki določa, da mora država članica preden vloži tožbo proti drugi državi članici zaradi domnevne kršitve obveznosti, zadevo predložiti komisiji.

Ustna obravnava v Bruslju naj bi po navedbah STA potekala na strokovni ravni in za zaprtimi vrati.

Evropska komisija je ob tem pozvala Hrvaško, naj do 17. aprila pisno odgovori na slovensko pismo, ki ga je slovenski veleposlanik pri EU predal v Bruslju 16. marca.

"Pomembno je ostati v skladu s črko in duhom 259. člena, ki je priložnost za naslovitev pravnih sporov znotraj družine," je na novinarsko vprašanje odgovoril glavni govorec komisije Margaritis Schinas, ki je ob tem ponovno spomnil, da  gre za pravni spor med članicama in da je komisija pripravljena posredovati.

Slovenija lahko nadaljuje ne glede na odločitev Bruslja

Evropska komisija ima sicer tri mesece časa, da poda svoje mnenje. Če se Evropska komisija izreče negativno ali če se sploh ne izreče, to ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču Evropske unije.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je sicer na svoji zadnji redni seji tik pred odstopom Cerarja sprejela zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe.

Komentarjev 5
  • matija31 18:15 10.april 2018.

    Vložit tožbo proti Hrvaški. Ničesar ne spoštujejo.

  • ivan83 16:21 10.april 2018.

    Ob naši vrli zunanji politiki smo lahko srečni, da še sploh imamo kaj morja!!

  • Avatar praufo
    praufo 15:15 10.april 2018.

    morda se pa po odstranitvi komi spomenikov odstrani še kakšen maistrov spomenik, ki je tako rinil v to balkanoslavijo ... pa slovani gor al dol, s tem balkanom ne moreš met posla, ne vem zakaj bi se ukvarjali z žlahto ...prikaži več samo zato ker je žlahta ... žlahta je strgana plahta, sicer ma pa marsikdo več žlahte na severu, v dvajsteih letih prejšnjega stoletja se je to pokazalo, pa se je nekaterim žal nos povesil, ni ga cigana čez hrvata

Sorodne novice