Slovenija
22 ogledov

V coni za pešce cvetijo vrtovi

Ponekod je med gostinskim vrtom in hišami tako malo prostora, da normalen prehod Žurnal24 main
Kjer MOL zapre mestno središče za promet, se povečajo gostinski vrtovi.
Plačane takse
2007. 370.773 evrov.
2008. 374.372 evrov.
2009. 359.198 evrov.
2010 (do 31. julija). 347.776 evrov. Vrednost točke je 0,45 evra.

Gostinski vrtovi se lahko povečajo le na območjih, ki na novo postanejo območja za pešce, saj se s tem sprostijo proste površine, odgovarjajo na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet na vprašanje, koliko se je povečala površina teh vrtov v središču Ljubljane. Predvsem ob koncih tedna, včasih pa tudi med tednom, so namreč nekateri deli središča zaradi stolov in miz postali težje prehodni. “Za prehod mora praviloma ostati 1,6 metra,” zagotavljajo na mestnem oddelku.

59 gostincev je bilo letos med kršitelji, ki so imeli gostinski vrt na javni površini postavljen brez dovoljenja ali v nasprotju z njim.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so sicer pojasnili, da se velikost gostinskih vrtov večinoma ne spreminja in da se ne odpirajo pogosto. Lani je bilo največ povečanja površin oziroma sploh postavitev na Ciril-Metodovem trgu, kjer vrtov do vzpostavitve cone za pešce sploh ni bilo, povečala pa sta se tudi gostinska vrtova na Kongresnem trgu.

Mesto sicer ne vodi evidence o velikosti gostinskih vrtov po kvadraturi, ampak po plačani taksi. “Sicer pa velja, da se površine bistveno ne spreminjajo; vrtovi se vsako leto postavljajo v skorajda enakih obsegih,” dodajajo na oddelku.

Nepravilnosti letos več
Letos je inšpektorat mestne uprave do septembra pregledal 146 gostinskih vrtov in ugotovil 59 nepravilnosti; šlo je predvsem za postavitve vrtov brez dovoljenj mesta. “V večini primerov so gostinci ugotovljene nepravilnosti odpravili tako, da so si pridobili dovoljenja, ali pa gostinske vrtove uskladili z izdanimi pogoji v dovoljenju ali jih odstranili. Nekaj postopkov je še v teku,” pravijo v mestnem inšpektoratu.

Kršitev je tako bilo bistveno več kot lani, ko so pregledali 138 vrtov (skupaj 323 pregledov) in ugotovili le osem kršitev, za katere so izdali odločbe, in izrekli pet opozoril. Na inšpektoratu pravijo, da je bilo lani kršitev bistveno manj zato, ker so leta 2008 izvajali poostren nadzor – takrat so ugotovili 65 kršitev na 185 vrtovih in izrekli tudi 54 opozoril za primere, v katerih so morali gostinci vrtove le postaviti v skladu z dovoljenji.

Ali so med gostinci tudi ponavljajoči kršitelji, na inšpektoratu niso izdali, saj pravijo, da teh evidenc ne vodijo, ker jih pri delu ne potrebujejo. Najpogostejše kršitve so sicer postavitev gostinskega vrta brez dovoljenja, postavitev vrta v nasprotju z dovoljenjem in uporaba raznobarvnih senčnikov ali senčnikov z reklamnimi napisi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.