Slovenija
11 ogledov

V EU 23 milijonov brez dela

brezposelnost_istock Žurnal24 main
Najnovejši podatki Eurostata kažejo, da je 9,6 odstotka prebivalcev območja skupne valute ostalo brez službe. V evroobmočju je slika še malce slabša.

Maja je bila stopnja sezonsko prilagojene brezposelnosti v območju 27 evropskih držav za 0,7 odstotne točke višja kot leto dni pred tem. Na medletni ravni je zrasla tudi brezposelnost v 16 državah evroobmočja, ki se je v letu dni z 9,4 povzpela na 10 odstotkov.

V EU27 je bilo tako brez dela 23,12 milijona ljudi, večji del, 15,78 milijona, pa jih je v območju skupne valute. V primerjavi z letošnjim aprilom se je maja število brezposelnih v EU27 zmanjšalo za 37 tisoč, za 35 tisoč pa se je povečalo število v območju evra.

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so zabeležili v Avstriji (4 odstotke), na Nizozemskem (4,3) in Luksemburgu (5,2), najvišjo pa v Latviji (20), Španiji (19,9) in Estoniji (19). Slovenija se je s 7,1-odstotno brezposelnostjo uvrstila pod evropsko povprečje.

ZDA se pri tem ne godi dosti bolje, saj beležijo kar 9,7-odstotno stopnjo brezposelnosti, po drugi strani pa je slika precej boljša slika na Japonskem, kjer je brez dela 5,2 odstotka delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.