Slovenija
13635 ogledov

V Hidrii je počilo, direktorja v akcijo zoper družino Svetlik

Hidria Hidria
Poskus nezakonitega prevzema Hidrie?

Direktor Hidrie Holdinga Iztok Seljak je podal prevzemno namero za delnice H&R, lastnika Hidrie. S tem želi preprečiti nezakonit prevzem s strani družine Svetlik. 

"V začetku meseca decembra 2018 sem zaznal sume nepravilnosti v družbi, sume kršitve zakonodaje in notranjih aktov, vezanih na pridobivanje lastnih delnic obvladujoče družbe po ceni 10 EUR s strani dveh članov poslovodstva Hidrie Holding d.o.o. Urške Svetlik in Gašperja Svetlika," je zapisal v sporočilu za javnost.

Edvard Svetlik  | Avtor: Nataša Čepar Nataša Čepar

Družina Svetlik (Edvard in Ivica Svetlik sta vsak polovična lastnika) pred podjetja UG&S (direktorja sta Urška in Gašper Svetlik) že obvladuje 40 odstotkov Hidrie, če bi prišlo do umika lastnih delnic, ki jih je kupoval Hidria Holding, ali če bi se te kot nagrada razdelile direktorjem, med katerimi sta Urška In Gašper Svetlik, bi lahko Svetliki pridobili večinski delež ne da bi vložili evro lastnega denarja.

"Gre za vzorec, ki smo ga videli že neštetokrat, z denarjem podjetja in pod ceno prevzeti podjetje," opozarja Seljak, ki pravi, da je kot direktor odgovoren za zakonitost poslovanja in je zato naročil pravno mnenje, ki ga je poslal upravnemu odboru H&R in nadzornemu svetu holdinga.

Kdor obvladuje H&R, obvladuje Hidrio. H&R je namreč večinski lastnik Hidrie Holdinga, to pa Hidrie. V upravnem odboru H&R so Edvard Svetlik, Urška Svetlik, Iztok Seljak, Dušan Lapajne in Andrejka Krapš Rejc. V poslovodstvu Hidrie Holdinga so Iztok Seljak, Urška Svetlik in Gašper Svetlik. 

"Kot direktor družbe, ki odkupuje delnice, bi moral o tem odločati, pa sploh nisem bil seznanjen, odločal ni upravni odbor H&R ali nadzorni svet Hidrie Holdinga. Renomirani odvetniki s področja korporativnega prava so ocenili, da gre za nezakonita ravnanja," pravi. Prijave policiji še niso podali, saj se "mora o tem opredeliti nadzorni svet Hidria Holdinga." V njem so Edvard Svetlik, Igor Masten in Danica Purg.

Iztok Seljak, predsednik poslovnega odbora Hidrie (Foto: Žurnal24) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Seljak (na fotografiji) bo v prevzemni ponudbi skupaj z direktorjem Hidrie Dušanom Lapajnetom za delnico ponudil 35 evrov.

"Vsem malim delničarjem ponujamo pošteno ceno, medtem ko sta Gašper in Urška Svetlik ponudbo za deset evrov po delnici poslala le nekaterim delničarjem. Ne vem, kako sta jih izbrala. Velikim delničarjem ponujamo partnerstvo, da skupaj prevzamemo odgovornost za družbo," je dejal Seljak, ki je s prevzemno namero tudi "zaklenil" že kupljene lastne delnice.

Kako se bo vojna v Hidrii razpletla, je težko napovedati, odločilno bo, na katero stran se bo postavila Andrejka Krapš Rejc, ki ima odločilni glas v upravnem odboru H&R in prek podjetja Rafis drugi največji, skoraj četrtinski delež v H&R. 

Hidria: vse družbe v korporaciji poslujeo zakonito

V Hidrii so za STA odgovorili, da "vse družbe v okviru korporacije vseskozi poslujejo zakonito in v skladu z načeli dobrega korporativnega upravljanja". Pri tem pa se, kot so navedli, pojavljajo utemeljeni dvomi, da v ozadju zahtev po razrešitvi direktorjev Hidrie Holdinga in prevzemne namere stojijo osebe, ki zasledujejo svoje osebne interese in ne interesov družb v okviru korporacije Hidria. "Takšnim nameram bomo zato nasprotovali z uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev," so dodali.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Avatar Evhiraenna
    Evhiraenna 23:21 11.januar 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v ==> www.3xDate.top

  • Avatar vec
    vec 22:26 11.januar 2019.

    tega Svetlika in najbolje VSE ostale samo na smetišče zgodovine, Ivan je starejši BURAZ in on JE ŽE bil v VLADI pof okriljem SD, se pravi njegov brat ima imuniteto da spokrade vse živo, enako OTROCI.

  • romy 16:17 11.januar 2019.

    Ni vse zlato,kar se sveti,večni Slovenistan...