Slovenija
47 ogledov

V krizi k cenejšim

Petra Kožman pravi, da zaradi slabšega poslovanja podjetij nimajo nujno manj del Žurnal24 main
V petkovi izdaji primorskega Žurnala pišemo: Mala podjetja. Zaradi slabega računovodskega servisa lahko ob posojilo.

Postojna. “Trg dobrih računovodskih servisov ne prepozna. Davčnih nadzorov je premalo, da bi se med podjetniki razširilo zavedanje o pomenu dobrih računovodskih informacij pri sprejemanju poslovnih odločitev,” je prepričana Petra Kožman, direktorica računovodskega servisa Kontim z Rakeka, ki se je uvrstil v finale najboljših slovenskih servisov. Iz Primorske med finalisti ni bilo nobenega. V krizi številni podjetniki odhajajo k cenejšim servisom, ne da bi pomislili na tveganje.

Ni pogojev
4.400.
Toliko računovodskih servisov je trenutno v Sloveniji. Med novoustanovljenimi podjetji je bilo lani ogromno servisov, saj ga lahko ustanovi kdorkoli. Da bi dvignili kakovost in zaščitili podjetnike, si v zbornici prizadevajo, da bi računovodsko dejavnost zakonsko uredili.

 

Posledice slabega računovodenja so lahko nepridobivanje posojil ali pridobitev pod slabšimi pogoji, naknadno odmerjeni davki, povečanje nezaupanja poslovnih partnerjev, če so odločitve neprimerne, in celo izguba podjetja ali premoženja,” opozarja Polonca Podgoršek, direktorica zbornice računovodskih servisov pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Previdno načrtovanje
Kožmanova pravi, da zaradi približevanja konca leta podjetja v zadnjem trenutku rešujejo svojo davčno osnovo, saj o optimizaciji niso razmišljala pravočasno, morda tudi po krivdi slabih servisov. Podjetjem svetuje tudi pripravo poslovnega načrta za prihodnje leto. Kot ključno pri tem izpostavlja zmanjševanje stroškov, previdno načrtovanje prihodkov in iskanje novih priložnosti. “Prav tako naj podjetja poskušajo vse postopke peljati tako, da bodo davčno optimalni.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.