Slovenija
7638 ogledov

V Ljubljani potresno ogroženih 14 šol, v Sloveniji dodatnih 25

Telovadnica
Kje so protipotresne sanacije že izvedli in kje jih še bodo?

Strokovnjak za potresno varnost in predavatelj na ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo Peter Fajfar je v začetku aprila za časnik Delo povedal, da je v Ljubljani potresno ogroženih 14 šol.  

Arhitekturno zasnovo za šole, od katerih je bila ena zgrajena leta 1936, preostale pa med letoma 1957 in 1964, v kritičnem obdobju, ko ni bilo ustreznih predpisov o potresni varnosti, je naredil arhitekt Emil Navinšek. Poleg njih je v Sloveniji še 25 šol z enako arhitektonsko zasnovo. 

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga trenutno še vodi Maja Makovec Brenčič, pravijo, da se omenjene problematike dobro zavedajo in nanjo opozarjajo že vrsto let. 

Varčevalni ukrepi zarezali na področje investicij

"Varčevalni ukrepi, ki jih je bilo deležno področje vzgoje in izobraževanja v preteklih letih, so najmočneje zarezali prav na področje investicij in investicijskih vlaganj, zato bo tudi v prihodnje težko nadomestiti izpad sredstev, ki so nastala v preteklosti," poudarjajo pri ministrstvu. "Vsa naša prizadevanja, da bi se problematika sanacije potresno ogroženih šolskih stavb ustrezno umestila v finančno evropsko perspektivo, so bila doslej žal neuspešna. Ta problematika bi morala biti ena od prioritetnih nalog prihodnje vlade." 

Potres v Zgornjem posočju leta 1998 Podoba, ki se lahko ponovi?! Slovenija Skala se je skotalila na cesto, avto je prevrnilo

V Mestni občini Ljubljana se sklicujejo na projekt POTROG in pravijo, da so v preteklih letih v okviru mestnih in državnih projektov ocenili potresno odpornost in ranljivost več stavb javnih vrtcev in javnih osnovnih šol v Ljubljani. 

"V okviru projekta POTROG, ki ga je oktobra 2013 izvedel Zavod za gradbeništvo Slovenije po dogovoru z naročnikom Upravo RS za zaščito in reševanje, je bila narejena preliminarna ocena potresne ogroženosti stavb za potrebe civilne zaščite, med drugim tudi za stavbe MOL," navajajo pri MOL. 

V projektu POTRAG ocenjenih 154 stavb

Ocena je bila narejena za večji del stavb s področja izobraževanja (javne osnovne šole) in za nekatere stavbe s področja predšolske vzgoje (javni vrtci). Skupno je bilo ocenjenih 154 različnih stavb oz. posameznih delov stavb za 47 javnih zavodov s področja izobraževanja in osem javnih zavodov s področja predšolske vzgoje.

"Rezultati te raziskave so pokazali, da so tri osnovne šole take, da jih je potrebno prednostno statično obnoviti, in sicer OŠ Trnovo, OŠ Jožeta Moškriča in OŠ Vodmat," razlagajo pri MOL. 

Dodajajo, da so za navedene tri šole že pristopili k izvedbi aktivnosti za zagotavljanje statične varnosti - na OŠ Jožeta Moškriča se statična sanacija že izvaja in bo zaključena do septembra 2018, za OŠ Trnovo in OŠ Vodmat pa bodo letos izdelali idejne projekte in preveritve, na podlagi katerih bodo pripravili predlog in načrt izvedbe v prihodnjih letih.

OŠ Jožeta Moškriča | Avtor: OŠ Jožeta Moškriča OŠ Jožeta Moškriča

Ob energetski sanaciji še protipotresna

"Vsako leto v okviru izvedbe investicijsko vzdrževalnih del na objektih vrtcev in šol zmanjšujemo potresno ranljivost objektov," poudarjajo pri MOL. "V letu 2015 smo zaključili projekt energetske in protipotresne sanacije in izgradnje prizidka na OŠ Vide Pregarc, katerega realizacija je znašala 6,4 milijona evrov." 

Ljubljana potres Potres izpred 120 let Slovenija Slovenijo trikrat streslo za veliko noč

Poudarjajo, da s tovrstnimi posegi zagotavljajo varnost in ustrezne bivalne pogoje v objektih za otroke in zaposlene. "Tudi v prihodnje bomo protipotresno sanirali objekte na področju vzgoje in izobraževanja, in sicer na podlagi študije POTROG, kot tudi ugotovljenih protipotresnih pomanjkljivosti, na katere naletimo ob večjih prenovah in reorganizacijah objektov," še navajajo pri MOL. 

V načrtu protipotresna sanacija še dveh šol

Načrtujejo izvedbo protipotresne sanacije objekta OŠ Šentvid in OŠ Riharda Jakopiča, medtem ko na OŠ Franca Rozmana – Staneta že poteka fazna statična sanacija objekta s pridobitvijo novih učilnic, pri čemer je bila 1. faza s statično sanacijo zaključena v letu 2016. 

"Prav tako smo v letu 2017 zaključili statično sanacijo dela objekta OŠ Zadobrova, ki bo v letošnjem letu dobila prizidek skladno s sedanjimi statičnimi zahtevami," še poudarjajo pri MOL. "Dela so še v teku."

Prenova v petih vrtcih

Protipotresno sanacijo so v juliju 2017 še pred izvedbo energetskih sanacij izvedli tudi v Vrtcu Pod gradom – Enota na Praprotnikovi 2, Vrtcu Najdihojca – Enota Čenča na Lepodvorski 5, Vrtcu Mojca – Enota Tinkara na Pečnikovi 11, Vrtcu Zelena jama – Enota Zelena jama na Zvezni ulici 24 in na vrtcu Mladi rod – Enota Čira čara na Belokranjski 27. "Sanacijo smo izvedli povsod, kjer smo s predhodno študijo oziroma raziskavo materialov ugotovili protipotresne pomanjkljivosti," navajajo pri MOL. 

Potres - razpoka v zemlji Slovenija Tako so se letos tresla tla

Razpisi le za energetsko sanacijo

Poudarjajo, da je izvedba protipotresne sanacije nujna pred energetsko sanacijo objektov, kar upoštevajo tudi pri sprejemanju proračuna MOL za potrebe investicijskega vzdrževanja, vendar zahteva večja finančna sredstva, ki pa jih občine zelo težko zagotavljajo v celotnem obsegu. "Zato smo že večkrat pozvali pristojno ministrstvo za možnost pridobitve sredstev EU za namen protipotresne sanacije objektov," poudarjajo pri MOL. "Do sedaj so bili s strani ministrstva objavljeni razpisi, ki so se nanašali zgolj na energetske sanacije objektov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 20:30 05.maj 2018.

    Ne poznam vseh šol ,ki ne ustrezajo potresnim standardom ,vem pa da je še veliko šol ,kjer jim ob deževju zamaka , pozimi piha skozi zaprta okna in nimajo primernih učilnic in telovadnic za 21 stoletje v EU ! Kako ...prikaži več se vi počutite gospa Makovec ......ministrica na begu ?

  • komentator50 13:32 05.maj 2018.

    Vse šole,ki jih gradil Franc Jožef še stojijo in so preživele vse slovenske potrese.Moderna tehnologija,šparanje na račun otrok,goljufanje pri gradnjah itd. pa kar naprej odpihnejo kakšno streho ,zamakajo,no zdaj so pa še potresno nesigurne.

  • smejka 13:27 05.maj 2018.

    Denar se raje usmeri v 'prirejene' referendume, nepotrebne stranke, plehke seje politikov on žepe lopovov po uradni dolžnosti.