Slovenija
8 ogledov

V pokoj bi lahko šel leta 1998

slovenija01.04.09, nevroloska klinika, zdravniske sestre, zdravniki, pacjenti, l Nik Rovan
304 zdravniki, ki izpolnjujejo pogoje za starostno upokojitev, so še vedno zaposleni.

Tristo štirje zdravniki so konec oktobra izpolnjevali pogoje za upokojitev, vendar so še vedno zaposleni. Medtem bo letos specializacijo končalo 175 zdravnikov. Na zavodu za zaposlovanje pa delo trenutno išče 153 doktorjev medicine.

Ne najdejo zamenjav

V ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru (UKC) trenutno dela 69 zdravnikov in zobozdravnikov, ki bi se že lahko upokojili, v mariborskem UKC pa delajo štirje zdravniki, ki bi lahko šli v pokoj; trem se bodo pogodbe iztekle letos.

"Razlog za podaljšanje pogodb so potrebe po kadrih. Gre za zdravnike s takšnimi specializacijami, ki so deficitne in jih z zdravniki, ki so na voljo na trgu delovne sile, ne moremo nadomestiti. S podaljšanjem pogodb nekaterim pa smo zagotovili kontinuiteto delovnih procesov, saj je potreben prenos specialnih znanj na kadre, ki se uvajajo v delo," razlagajo v celjski bolnišnici, kjer pogoje za starostno upokojitev izpolnjuje šest zaposlenih zdravnikov. Gre za specialiste anesteziologije, kirurgije, urologije, oralne kirurgije, transfuziologije in infektologije.

Pozivajo k upokojevanju

Tako ministrstvo za zdravje kot zdravniška zbornica (ZZS) vodstvom bolnišnic svetujeta upokojevanje in sprostitev delovnih mest. "Ne želimo nasilnih posegov, naj bodo selektivni, saj posamezni starejši kolegi zaradi izgorelosti v službo hodijo samo po plačo, drugi pa so pravi garači. Tehtnica naj se vendar bolj nagne k mladim, ki bodo sicer zapustili Slovenijo," pravi Andrej Možina, predsednik ZZS.

Komentarjev 1
  • smejka 16:04 07.november 2013.

    ni nujno,da je starejši zdravnik zaradi izkušenj boljši....leta prinesejo svoje-tudi negativne strani-plača je seveda mamljiva,mladi pa brez služb(naj delajo pa v ambulantah brezplačno,za reveže)