Slovenija
8149 ogledov

V razvitem svetu se zgražajo, v Sloveniji je to še vedno dovoljeno

deklica gleda skozi okno Profimedia
Poroke mladoletnih oseb so v Sloveniji izjemoma še vedno dovoljene.

Čeprav je v Sloveniji po družinskem zakoniku pogoj za sklenitev zakonske zveze polnoletnost, so izjeme za otroke, starejše od 15 let, še vedno mogoče.

V primeru, ko je v postopku prijave sklenitve zakonske zveze ugotovljeno, da je kateri (ali oba) od bodočih zakoncev mladoleten, se namreč pri pristojnem sodišču sproži postopek za dovolitev sklenitve zakonske zveze.

Zakonsko zvezo lahko po družinskem zakoniku izjemoma sklene "otrok, ki je že dopolnil 15 let, če je dosegel tako telesno in duševno zrelost, da lahko razume pomen in posledice pravic in obveznosti, ki nastanejo s sklenitvijo zakonske zveze".

Odločitev o dovolitvi sklenitve zakonske zveze otroku je v pristojnosti sodišča. Preden sodišče otroku dovoli sklenitev zakonske zveze, zasliši otroka, osebo, s katero namerava skleniti zakonsko zvezo, in otrokove starše oziroma skrbnika. Mnenje lahko sodišče zahteva tudi od centra za socialno delo.

Natančnih podatkov o porokah mladoletnih v Sloveniji ni, Statistični urad RS beleži poroke mladostnikov, starih od 15-19 let. Spodnji graf kaže, da število zakonskih zvez v tej starostni skupini upada.

Poroke med mladostniki | Avtor: Surs Surs
Čeprav številne organizacije, med njimi tudi Unicef in Human Rights Watch, svarijo, da tovrstne poroke ogrožajo mladoletnike, predvsem deklice, ter vplivajo na nivo izobrazbe in zdravje, pa na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve še vedno ne vidijo razloga za spremembo spornega člena.

Sklicujejo se na nepravdni postopek na sodišču. "Bistvena značilnost nepravdnega postopka je, da sta v njem v večji meri uveljavljena načelo oficialnosti in preiskovalno načelo, ki sodišču omogočata, da v največji možni meri, po uradni dolžnosti, zavaruje koristi otroka, pri čemer ni vezano na predloge udeležencev postopka, temveč lahko ugotavlja tudi dejstva, ki jih udeleženci postopka niso navedli. V okviru postopka za spregled mladoletnosti so tako vgrajena ustrezna varovala za zaščito otrokovih pravic in koristi," so prepričani na ministrstvu.

Zgolj v primeru, ko sodišče po zaključenem postopku dovoli sklenitev zakonske zveze mladoletniku, ki je že dopolnil 15. let, lahko upravna enota zakonsko zvezo, ob izpolnjenosti preostalih pogojev za obstoj in veljavnost zakonske zveze, tudi sklene. 

"Če sodišče sklenitve zakonske zveze mladoletne osebe ne dovoli, upravna enota vlogo za sklenitev zakonske zveze zavrne. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ocenjuje, da je trenutna zakonska ureditev predmetnega vprašanja ustrezna," so še zapisali v odgovoru državljanu, ki je pozval k ukinitvi izjeme pri sklepanju zakonske zveze.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • igorgeus 22:25 20.julij 2024.

    Smo dovolili, smo pa tudi že zavrnili. Odvisno od situacije.

  • atamama 21:17 20.julij 2024.

    Ministrstvo ne vidi problema, saj njih uslužbenka izjavlja, da gre pri mladoletnih materah in porokah mladoletnic za kulturo etičnega prebivalstva. Potem pa še vzamemo kako so naši poslanci prepričani v svoj prav in nereševanje kaosa vseh por življenja teh ljudi ...prikaži več skupaj z izogibanjem vsaj minimalnih prisilnih metod uvajanja normativov etični manjšini... https://lokalno.svet24.si/2024/07/03/290859/aktualno/dl_jernej_znidarsic___med_prebezniki_so_tudi_zdravniki__ucitelji/. Slabo se nam piše.

  • SlavkoKrizman 21:14 20.julij 2024.

    rjavi in turbani...