Slovenija
1661 ogledov

V Sloveniji kroži 46 različic, število primerov angleške se je podvojilo

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju
1/3
Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
Doslej so v Sloveniji potrdili 831 primerov angleške različice novega koronavirusa. Ta različica eksponentno raste iz tedna v teden, v zadnjem tednu se je skoraj podvojila, na Koroškem pa skoraj potrojila, je danes povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik.

Angleška različica tako predstavlja že 33,6 odstotka vseh vzorcev, ki so jim v laboratorijih sekvencirali genom in s tem ugotavljali, za katero različico virusa gre. Doslej so izvedli 3404 sekvence, kar je po besedah Žohar Čretnikove več kot denimo v Avstriji. V zadnjem tednu so potrdili dodatne štiri primere južnoafriške različice ter sedem nigerijske različice virusa.

Poleg primerov angleške različice so doslej potrdili 27 primerov t. i. nigerijske različice in skupaj 25 primerov južnoafriške.

Novih primerov brazilske različice novega koronavirusa ni bilo, doslej so v Sloveniji potrdili le en primer te različice, pred nekaj tedni.

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Delež angleške različice narašča v vseh regijah, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 povedala Žohar Čretnikova. V jugovzhodni Sloveniji in savinjski regiji se je pojavnost te različice skoraj podvojila, v koroški regiji skoraj potrojila.

Glede na to, da se je za angleško različico pokazalo, da je bolj kužna oz. se hitreje širi, je po njenem mnenju realno pričakovati, da bo ta različica potiskala epidemično krivuljo navzgor.

Sicer pa so se odločili, da bodo opravljali sekvenco vzorcev vseh covidnih bolnikov, ki se zdravijo na oddelkih za intenzivno terapijo, da bi lahko potem tudi ugotavljali, ali angleška različica povzroča morebiti težji potek covida-19.

Komentarjev 11
  • janez864 16:51 25.marec 2021.

    Hočemo 212 različic virusa. Vsaka občina si zasluži svojo.

  • Ender3 15:23 25.marec 2021.

    Imamo omejene kapacitete PCR testiranj, lažejo nam s številkami opravljenih sekvenciniranj. Ne opravijo pa analize prekuženosti , da se vsaj statistično ugotovi, kako razširjen je virus v populaciji ne glede na številke sevov. Klinični znaki okužbe, bolezni se ne razlikujejo, ...prikaži več morda je drugačna samo virulentnost , na to pa razen seva virusa uplivajo tudi, drugi faktorji.

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:37 25.marec 2021.

    Uf, bravo res smo ubogi. A indijski sev je tudi v Sloveniji?? Od včeraj sta dva ločena. 😡 😡 😡 Kako je lahko angleški sev prispel v EU, če so izstipili iz EU, pa je carina vmes??? Od včeraj sta ...prikaži več dva ločena. 😡 😡 😡 FUUUUUUUUUUUUUUUUUUCK kje smo pristali 😡😡😡😡