Slovenija
11263 ogledov

V zraku se kuha nekaj nevarnega: Arso spet opozarja, razglaša oranžni alarm

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta
1/4
Profimedia
Agencija za okolje (Arso) je za zahodni in severozahodni del Slovenije zaradi velike nevarnosti močnih neviht razglasila oranžni alarm.

"Močnejše nevihte že nastajajo v Italiji in potujejo z zahodnim vetrom proti Sloveniji. Prva večja nevihta bo najverjetneje dosegla severozahod države okoli 19. ure, druga pa predvsem Primorsko, močnejše sunke vetra zahodne in severne smeri pričakujemo v Slovenski Istri po 21:00," opozarjajo Arsovi meteorologi.

Ob nevihtah bodo možni tudi močnejši nalivi. Zato so zahodni dve regiji obarvali oranžno. Močnejše sunke vetra pričakujejo tudi v sosednji Istri in Kvarnerju, zato svarilo tudi vsem, ki tam kampirate.

Kako se nevihtne celice približujejo Sloveniji, si lahko ogledate na tej povezavi.

Nevihta Ljubljana | Avtor: Bralec Bralec

"Zvečer in v noči na četrtek bodo ob močnejših nevihtah prehodno hitro narasli posamezni hudourniški vodotoki, verjetne so poplave padavinske vode na manjših območjih. Pojav bo možen v več delih države, bolj verjeten pa v severni in zahodni Sloveniji, vključno s Slovensko Istro," so še zapisali.

Neurje dež veter dež z vetrom povodenj deževje vreme nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

Arso opozarja, da so na zahodu države možni močnejši lokalni nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke, udari strel pa lahko zanetijo požare.

Ob močnejših nevihtah bodo prehodno hitro narasli posamezni hudourniški vodotoki, verjetne so poplave padavinske vode na manjših območjih. Pojav bo možen v več delih države, bolj verjeten pa v Severni in Zahodni Sloveniji, vključno s Slovensko Istro.

Vodnatost rek bo kljub prehodnim padavinam povečini ostala majhna, le Drava in Mura bosta še srednje vodnati. V četrtek se bo po napovedih vodnatost sprva povsod zmanjševala, popoldan in zvečer pa lahko posamezni vodotoki ponovno prehodno narastejo.

Do noči na petek, ko se bo ozračje umirilo, na agenciji ljudem svetujejo spremljanje izdanih opozoril in radarske slike padavin na njihovih spletnih straneh. Konec tedna pa bo sončno in vroče vreme brez neviht.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.