Slovenija
57 ogledov

Varovanci orjejo ledino

Varovanci Iztok Golob
Projekt. Komunala sodeluje z ljudmi z motnjami v duševnem razvoju.

Kranj. Trije varovanci Varstveno-delovnega centra (VDC) Kranj orjejo ledino in poskušajo dokazati, da so se ljudje z motnjami v duševnem razvoju sposobni vključiti v delovne procese zunaj zavoda. Gre za pilotni projekt integrirane zaposlitve, ki sta ga oblikovala javno podjetje Komunala Kranj in kranjski VDC.

Integrirana zaposlitev

“Ne gre za zaposlitev v pravem pomenu besede. Varovanci so še vedno vključeni pri nas, za komunalo pa opravljajo določene dogovorjene naloge,” je poudarila Mirjana Česen, direktorica VDC. Projekt bo trajal do konca leta. “Vsi smo v pričakovanju, kako bo zadeva stekla. Upamo na najboljše,” je dejala. Upa, da bo projekt pripomogel k njihovemu samopotrjevanju in večji vključenosti v družbo.

Integrirana zaposlitev

“Do ljudi s posebnimi potrebami imamo poseben odnos. Vidimo ogromno možnosti za povezovanje z njimi. Jaz sem optimističen,” je dodal Beno Fekonja, pomočnik vodje poslovne enote Komunala.

“Varovanci so navdušeni, prve dni so presegli vsa pričakovanja,” je ugotavljala Česnova. “V poskusnem obdobju bomo ugotovili, ali je taka vključitev možna na daljši rok. Morda bo organizacijsko prezahtevna. V najboljšem primeru bomo pogodbo podaljšali in ugotovili, da lahko vključimo še koga,” je razložila in priznala, da za delo verjetno ne bi mogli usposobiti več kot deset varovancev. “Dejstvo je, da statusa delovne nezmožnosti nimajo kar tako,” je dodala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.