Slovenija
29 ogledov

Veber danes na zagovor k Cerarju

Janko Veber Anže Petkovšek
Premier Miro Cerar se bo danes sestal z obrambnim ministrom Jankom Vebrom, govorila pa bosta o analizi posledic privatizacije Telekoma, ki jo je Veber naročil obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo.

Janko Veber trdi, da je delal zakonito in da ni prekoračil svojih pooblastil, kot mu očita komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Zaradi tega iz opozicije prihajajo pozivi Miru Cerarju, naj predlaga Vebrovo razrešitev, sicer grozijo z interpelacijo.

Na to temo se bodo danes na nujni seji sestali tudi člani parlamentarnega odbora za obrambo. Seja bo za javnost zaprta.

SD ga podpira, Tonin poudarja, da se Veber spreneveda

V SD svojega ministra podpirajo. Je pa kljub temu pričakovati, da bo Veber svojo plat zgodbe danes pojasnil na redni seji predsedstva SD.

V gradivu za vlado, s katerega je Veber v petek umaknil oznako stopnje tajnosti, je sicer zapisano, da nekatere analize privatizacij nacionalnih telekomunikacijskih operaterjev, na primer za Hrvaško, kažejo, da je v teh primerih mogoče med drugim pričakovati predvsem zmanjšanje varnosti komunikacij zaradi uporabe novejših, še ne zadosti zrelih tehnologij IP, ki so ena glavnih tarč kibernetskih napadov.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin, ki je vodil parlamentarni nadzor nad delom vojaške obveščevalne službe, sicer Vebru očita, da se spreneveda, saj objavljeno gradivo ni tisto, ki je sporno.

Veber je medtem napovedal iskanje žvižgača na OVS, ki je posredoval določene informacije o sklepu o naročilu analize. Slednje je Tonin že označil za politični precedens. Namen takšne preiskave v OVS je po njegovem mnenju nedopustna politična gonja in zastraševanje zaposlenih.

Komentarjev 12
  • mph 14:37 23.marec 2015.

    Vsekakor, če nekdo živi v bloku in ima balkon se lahko zahvali Jazbinšku. Me zanima kaj ti ješ, da si tako pameten.

  • jaki 14:23 23.marec 2015.

    Še enkrat, tisto, kar pišeš me ne briga, za tistega cepca še manj, ampak odkar si napisal štorijo o tvojem bloku in balkonu...hvala Jazbinšku in njegovemu zakonu, vsaj nekaj imaš...

  • mph 13:49 23.marec 2015.

    Res ne vem ali si razdvojena osebnost pa ena nima pojma kaj druga posta, ampak zgoraj sem navedel en kup trditev, ki so pač dejstvo, ti si napisal "To, kar pišeš me ne briga. Zanima me samo, kako je na ...prikaži več tvojem balkonu, srota?" in zdaj mene sprašuješ, ko ti repliciram, ali je tudi to argumentirano? Eh, bogi ste, se niti ne zavedate, problem je, ker pa zato trpi cela Slovenija zaradi takih zaradi podpore, ki jo izrekajo največjemu zlu, ki je kdaj hodilo po tej zemlji.