Slovenija
11 ogledov

Več brezposelnih tudi na Gorenjskem

Največ povpraševanja na Gorenjskem je bilo po kuharjih. (Foto: Katarina Pernat) Žurnal24 main
Leta 2010 se je na Gorenjskem rast brezposelnosti umirila; januarja je bilo tako kot po vsej državi znova zaznati povečanje, za pomlad pa na Zavodu RS za zaposlovanje pričakujejo umirjanje.

Leta 2010 se je na Gorenjskem rast brezposelnosti umirila, povpraševanje delodajalcev po delavcih ter zaposlovanje brezposelnih oseb pa sta se povečala, so danes sporočili z Zavoda RS za zaposlovanje. Januarja 2011 se je brezposelnost nekoliko povečala, spomladi pa pričakujejo povečanje zaposlovanja.

Največ povpraševanja je bilo po kuharjih, natakarjih, voznikih, oblikovalcih kovin, inženirjih strojništva ter elektrotehnike, medicinskih sestrah in doktorjih medicine.

Januar 2011 v Kranju
Januarja se je število brezposelnih povečalo na 8.551 brezposelnih oseb – za 3,8 odstotka več v primerjavi z mesecem prej. Prijavljenih prostih delovnih mest delodajalcev je bilo za 9 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Med novimi zaposlenimi je bilo največ pomožnih delavcev, prodajalcev, kuharjev, avtomehanikov in strojnih tehnikov.

Največja rast v Radovljici
Konec decembra je bilo na področju Območne službe (OS) Kranj Zavoda RS za zaposlovanje registriranih 8.238 brezposelnih oseb oziroma dobrih 20 odstotkov več kot v enakem obdobju v letu 2009. Zavod ocenjuje, da je na končno število brezposelnih vplival predvsem večji priliv starejših oseb zaradi napovedanih sprememb pokojninske zakonodaje proti koncu leta.

Število brezposelnih se je povečalo na območjih vseh uradov za delo OS Kranj, najbolj v Radovljici, najmanj pa na območju Škofje Loke.

Stopnja registrirane brezposelnosti na Gorenjskem je bila novembra za 2,7-odstotne točke nižja od povprečja v državi (11,1 odstotka). Najvišja stopnja brezposelnosti je bila na območju Tržiča (10,8 odstotka), najnižja pa na območju Škofje Loke (5,9 odstotka).

Med prijavljenimi brezposelnimi so se v letu dni zmanjšali deleži žensk in invalidnih oseb, oseb brez strokovne ter deleža mladih do 26 let in iskalcev prve zaposlitve. Povečal pa se je delež starejših od 50 let, ki ostaja najvišji v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.