Slovenija
16 ogledov

Večina še nima službe

DZ Anže Petkovšek
Poslanska nadomestila. Znižana za osem odstotkov.

Znižanje. Varčevalni ukrepi bodo vplivali tudi na 38 poslancev minulega mandata, ki še prejemajo nadomestilo plače, v povprečju okoli 4.500 evrov bruto.

Znižanje kot plače

Nadomestila bodo namreč od junija obračunana v skladu z novo, za osem odstotkov znižano plačno lestvico ob hkratni odpravi morebitnih plačnih nesorazmerij, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo.

Vendar pa zakon ne posega v trajanje nadomestila. To naj bi storil šele zakon o poslancih, ki je v sprejemanju po skrajšanem postopku. Po njem bodo lahko poslanci prejemali nadomestilo le pol leta (zdaj eno leto), nadomestilo pa bo ta zakon tudi znižal na 80 odstotkov plače (zdaj sto odstotkov). Za manj kot pol leta v parlamentu pa poslanec nadomestila sploh ne bi mogel več prejemati.

Župani z nadomestili

Med 52 poslanci, ki so prejemali nadomestilo za minuli mandat, jih je le 14 že našlo novo službo ali pa so se upokojili. Nazadnje je službo uspelo najti Sari Viler, nekdanji poslanki NSi. Med prejemniki nadomestila pa je še vedno tudi osem županov – Alan Bukovnik, Anton Kampuš in Tomaž Tom Mencinger (vsi SD), Milan Čadež in Darko Menih (vsi SDS), Milan Gumzar, Miran Jerič in Borut Sajovic (vsi LDS).

Komentarjev 2
  • mia 07:55 13.maj 2012.

    če niso sposobni, kot poslanci si nadomestila pač ne zaslužijo.če pa so sposobni se delodajalci tepejo zanje in nadomestila nepotrebujejo, saj zaposlitev ni problem.

  • mia 07:51 13.maj 2012.

    če so tako sposobni, da so bili poslanci se podjetja in javne službe lahko tepejo zanje.