Slovenija
199 ogledov

Vesni ni všeč referendumsko vprašanje

referendum o zakonu o vodah Saša Despot
Vesna - zelena stranka bo danes na ustavno sodišče vložila pobudo za presojo ustavnosti in predlog za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o izvedbi projekta drugega bloka krške nuklearke (Jek 2).

Izpodbijati želijo referendumsko vprašanje, ki da je neprimerno in zavajajoče.

Referendumsko vprašanje - ali volivci podpirajo izvedbo projekta Jek 2, ki bo skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo - ni enoznačno in poleg vprašanja o podpori izvedbi projekta prejudicira, da izbira za projekt pomeni tudi stabilno oskrbo z energijo, so za STA v torek povedali v stranki. Podrobneje bodo pobudo predstavili v izjavi za medije pred vložitvijo na ustavno sodišče.

Da referendumsko vprašanje ni ustrezno, sta del poslancev in tudi zakonodajno-pravna služba DZ opozarjala že ob sprejetju spremenjenega predloga za razpis posvetovalnega referenduma maja letos, s katerim je DZ določil vprašanje na referendumu.

Zakonodajno-pravna služba je menila, da del vprašanja, v katerem je izpostavljeno, da bo projekt Jek 2 skupaj z ostalimi nizkoogljičnimi viri zagotovil stabilno oskrbo z električno energijo, "pomeni interpretacijo tega vprašanja z vidika predlagateljev referenduma, ki ne sodi v referendumsko vprašanje", tako da po njenem mnenju referendumsko vprašanje v tem delu ni jasno izraženo.

Referendum bo po odloku, ki ga je DZ sprejel minuli teden, 24. novembra. Referendumska kampanja se bo uradno začela 25. oktobra, se pa že vrstijo različne razprave o projektu Jek 2. Danes se bo začela dvodnevna vseslovenska energetska konferenca v organizaciji Slovenskega združenja za elektroenergetiko CIGRE-CIRED in Slovenskega združenja za energetiko, na kateri bodo med drugim govorili o priložnostih jedrske energije. Odvila se bo tudi konferenca Energetika 2024 v organizaciji medijske hiše Delo, na kateri bodo med drugim razpravljali Jeku 2 in obnovljivih virih energije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • leonardo 11:01 16.oktober 2024.

    Ja a res. Meni že to ni všeč, da se sploh pripravljamo na gradnjo JEK2. Zakaj? Kolikor bomo dali za to sranje bi lahko imeli že iz vložka dovolj elektrike za KOLIKO LET?, če bi jo kar kupili. Je pa ...prikaži več toliko možnosti, da je jedrska energija popolna polomija ne samo za Slovenijo ampak kar za nekaj sveta. Sem se vozil po Hrvaški. Ja neverjetno veliko imajo vetrnic. Pa nikogar ne skrbi, da bi kakšnega ptiča prepodili.Torej bom proti.

  • Ender3 10:31 16.oktober 2024.

    Kaj se v Vesni dovolijo, kaj takega smejo samo v edini domači in tuji privatni stranki SDS..

  • munja 09:52 16.oktober 2024.

    Tudi meni ni všeč, ker že vnaprej predvideva oz. govori o stabilnosti oskrbe z elektriko, a bo res tako??? Še za jutri ne vemo, kako bo z elektriko, kaj šele čez desetletja. To referendumsko vprašanje je treba nujno spremenit.