Slovenija
117 ogledov

Vibracije za sporazumevanje

Ne samo žabe, tudi za slone so ugotovili, da se lahko sporazumevajo s tresljaji Žurnal24 main
Drevesne žabe, ki živijo v tropskih pragozdovih s pomočjo vibriranja vej komunicirajo z drugimi žabami.

Znanstveniki so ugotovili, da samci rdečeoke drevsene žabe s hitrostjo približno 12 tresljajev na sekundo ustvarjajo vibracije, s katerimi opozarjajo tekmece na isti veji, piše Daily Telegraph. Bližnje žabe tresljaje zaznajo s svojimi nogami in ustrezno odgovorijo.

Raziskovalci verjamejo, da lahko žabe s prefinjenimi variacijami v tresljajih sporočajo celo podatke o svoji velikosti, statusu in motivu. Pri tem so ugotovili, da celo zarodki v jajčecih lahko razlikujejo med vibracijami, ki jih povzroča dež, ki pada na listje ter plazečo se kačo. Če zaznajo kačo se paglavci hitreje izvalijo in skočijo v vodo, da se izognejo napadalcu

Številne vrste žab se začnejo tresti med bolj agresivnim postavljanjem, da bi prestrašile tekmece. A do sedaj so znanstveniki menili, da gre zgolj za vedenje, s katerimi so samci želeli ustvariti vtis, da so večji kot v resnici.

Najnovejše odkritje namiguje, da so znanstveniki spregledali pomemben način sporazumevanja med živalmi, saj je do sedaj veljalo, da se s tresljaji prek rastlin sporazumevajo le insekti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.