Slovenija
2058 ogledov

Vlada 3,1 milijona, občina 450 tisočakov

Romsko naselje Žabjak Žurnal24 main
Novomeška občina pripravlja občinski prostorski načrt za ureditev tamkajšnjega romskega naselja Žabjak-Brezje.

Vlada je za projekt prostorsko-komunalne ureditve, ki naj bi izboljšala bivanjske pogoje in pospešila vključevanje romske skupnosti, nedavno namenila 3,1 milijona evrov, prispevek novomeške občine pa naj bi znašal 450.000 evrov.

Novomeški župan Gregor Macedoni je na današnji mesečni novinarski konferenci med drugim povedal, da so pripravo spremembe omenjenega prostorskega načrta začeli junija, delež novomeške občine pa bi lahko zaradi dodatnih prostorskih urejanj ob gradnji mestne zahodne obvoznice na omenjenem območju navedeni prispevek presegel za do 400.000 evrov.

Izvedbene variante so že pripravili in se bodo z vsemi vpletenimi odločili za najboljšo, temu pa bo sledilo komunalno urejanje, ki bo Romom v omenjenem naselju priključitev na komunalno infrastrukturo omogočilo pod enakimi pogoji kot drugim občanom.

Novomeška občina se je z vlado tudi dogovorila, da bodo v omenjeni projekt vključili ukrepe na okoliškem vplivnem območju, ki je po Macedonijevih besedah izpostavljeno številnim varnostnim tveganjem. Prihodnje leto tako načrtujejo ureditev pločnika in javne razsvetljave v vaseh Muhaber ter Hudo.

Večinski lastnik zemljišč v romskem naselju Žabjak je sicer država, Mestna občina Novo mesto pa je njihov prenos nase pogojevala z že izvedeno prostorsko ureditvijo in zagotovitvijo vsaj treh milijonov evrov za ureditev tamkajšnje komunalne infrastrukture.

Po zadnjih podatkih novomeške občine Novo mesto v romskem naselju Žabjak-Brezje živi približno 700 Romov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • kapibara1 18:56 20.november 2017.

    Vsi cigoti- neĆivili, so dokaz, da bilo kaka socializacija takih ljudi in njim bližnjih je NE-mogoča.. v stoletjih dokazano.. !!

  • Jagijagi1 18:01 20.november 2017.

    Lepo! Vsaj nekdo dobi kaj zastonj v tej državi! Maene oberejo davki do kosti

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 17:39 20.november 2017.

    Slovenec pa ne sme graditi niti na svoji zemlji in mu to podrejo. Oni zasedejo tujo zemljo in za darilo dobijo se elektriko in vodo. Me zanima koliko komunalnega prispevka so placali kot vsi drugi slovenski drzavljani. Sramota, slovenija sramujem ...prikaži več se te in te sovrazim.