Slovenija
16 ogledov

"Vlada bo upoštevala utemeljene predloge"

Policisti Nik Rovan
Vlada bo pripravila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov, potem ko se je v napovedih stavke za 18. april javnemu sektorju pridružil tudi sindikat policistov. Stavko napovedujejo tudi zaposleni v šolstvu.

Pogajalska skupina vlade bo do torka na podlagi pripomb sindikatov pripravila "novo ponudbo" varčevalnih ukrepov, ki jih bo v četrtek obravnavala vlada, pravi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič. Spremenjeni bodo tisti deli, kjer bodo menili, da je to smiselno in utemeljeno. Po njegovih besedah je možno tako sprememba oz. zmanjšanje posameznih ukrepov, kot tudi umik ukrepov. A če bo prišlo do umikov posameznih ukrepov, jih bo treba nadomestiti z drugimi, je poudaril.

Ključna vprašanja razhajanja med vlado in sindikati javnega sektorja so po njegovih besedah plače, odprava plačnih nesorazmerij in vprašanje regresa.

"Zadnji vladni predlog absolutno ni sprejemljiv"

Stavkovni odbor (PSS) je na podlagi pobude Konfederacije sindikatov javnega sektorja na svoji današnji drugi seji stavkovnega odbora sprejel sklep o pridružitvi splošni stavki v javnem sektorju, ki bo 18. aprila 2012, "ker zadnji vladni predlog absolutno ni sprejemljiv v praktično nobenem delu", je povedal sekretar PSS Rok Cvetko. "Če se vlada ne premakne s svojega stališča, ne vidimo druge možnosti, kot da skupaj z ostalimi izvedemo stavko v celotnem javnem sektorju."

Stavkovni odbor PSS je zavzel stališče, da so predlagani ukrepi v predlogu dogovora o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za uravnoteženje javnih financ za članstvo PSS nesprejemljivi. "Če se v pogajanjih najde dobra rešitev obeh strani, je seveda možno, da stavke ne bo," je še povedal Cvetko, ki ni želel predvidevati, kakšne so možnosti za dogovor. "Pogajanja še potekajo in tako podrobnih informacij trenutno nimam," je dodal.

"Argumenti so popolnoma na naši strani"

Policisti sicer upajo na dogovor, saj so, kot pravijo, argumenti popolnoma na njihovi strani. "Dejstvo je, da smo s popolnoma enakimi argumenti nastopali leta 2010, takrat je vlada pristala na vse naše zahteve, ki pa še vedno niso izpolnjene," je opozoril sekretar sindikata in navedel, da je tudi to eden od razlogov, da so se odločili za stavko. "Preteklost je vedno pokazala v tej smeri," je odgovoril na vprašanje, ali pričakujejo, da bo tokrat enako.

Stavka tudi v šolstvu

Za 18. april stavko napovedujejo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Članstvo sindikata se je namreč danes začelo izrekati o stavki, je pred začetkom pogajanj pojasnil glavni tajnik omenjenega sindikata Branimir Štrukelj. Po njihovih izračunih bi lahko zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov v šolstvu brez služb ostalo med 1500 do 3000 zaposlenih.

Komentarjev 3
  • boskre 18:52 02.april 2012.

    Hm, policija, zdravstvo, ... OK, njihovo delo je res podcenjeno. Glede vsega ostalega pa je stavka popolnoma nesprejemljiva! Toliko malo dela in toliko malo odgvornosti kot jih ima 50% javne uprave je za zjokat. Če bi gospodartsvo in privat sektor ...prikaži več delal s tako hitrostjo bi vsi propadli! Če bi lastniki in direktorji privat podjetij imeli tako odgovornost kot javna uprava, ... Potem pa še uspešna podjetja, namesto nagrad, rešujejo "državne pralnice", kot so banke, železnice, kazinoji,... Papir Radeče, Primorje, ... ha ha, kakšna pomoč, zakaj pa Papirnica Goričane in zasebna gradbena podjetja delajo dobro? Ker lastnik dela zraven in ga za posel skrbi, direktorju državnih podjetij brez odgovornosti se pa jebe. Zakaj se več brezposelnih ne prekanalizira v gozdno gospodarstvo in proizvodno-prehrambeno industrijo? Javno upravo zmanjšat, proizvodnjo povečat, samo to je rešitev. Ampak v proizvodnji je treba delat, kar pa 50% zaposlenim v JU ne diši preveč.

  • URIAH HEEP 16:31 02.april 2012.

    Bom še jaz stavkal v privat sektorju in vsi ostali.Kdo bo pol zalagal javni sektor, ha?Žal je bilo tudi v javnem sektorju preveč izkoriščanj, kje si še videl, da lahko med službo greš k frizerju, po nakupih... Šlepaš ...prikaži več se na potnih stroških, nenormalnih regresih, 13 plačah... Da ne govorimo o nenormalnih bolniških in porodniških, sam kot primer moja sestra je vse skupaj bila cca 5 let na bolniški in porodniški, da je rodila dva otroka.Ko bi jaz tako naredila, bi že zdavnaj letela na cesto.Bo treba javni sektor mal spucat in odpraviti nepravičnost, zakaj bi samo privat sektor plačeval grehe bančnikov in tajkunov + vseh pokvarjenih politikov in "gospodarstvenikov",ki so pokradli in izčrpali podjetja in njene delavce.Če je kriza, je kriza za vse.

  • golob.bob 15:09 02.april 2012.

    kaj ste tok neumni policaji.. pa dejte za vsak skrivljen las politike ustavljat in kaznovat.. maš zarnico v rezervnem kompletu.. nimas? kazen taka pa taka.. pa sam njih lovit na vsakem centimetru!!! sej konc koncev so poslanci tisti k majo dnar!!!