Slovenija
28 ogledov

Vlada dala prednost upnikom

Aleš Zalar (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Vlada sprejela novelo zakona o insolventnosti in predlog zakona o preoblikovanju Kada. 27. maja bo Slovenija dobila povabilo za članstvo v OECD,s tem se bo začel tudi postopek ratifikacije.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Po besedah pravosodnega ministra Aleša Zalarja naj bi z njim dosegli večjo učinkovitost postopkov, zakon pa daje tudi možnost ponovnega zagona podjetja, ki se znajde v položaju insolventnosti.

Kmetijsko ministrstvo
"V nekaj dneh bom predlagal DZ novega kmetijskega ministra. Ime kandidata bom sporočil kmalu," je dejal premier na novinarski konferenci. Spomnimo, zaenkrat ministrstvo vodi Henrik Gjerkeš, ki obvladuje tudi resor za lokalno samoupravo.

Pravice upnikov pred pravicami lastnikov
Med drugim je Zalar dejal, da s to novelo zelo skrajšujejo roke v nekaterih primerih. Pravice upnikov in zunanjih investitorjev bodo pred pravicami lastnikov, ki se ne bodo odločili za dokapitalitzacijo gospodarskih družb.

Tri mesece brez plač- podjetje v stečaj
Upniškemu odboru dajejo nova pooblastila, varujejo položaj delavcev podjetij, ki so v stečaju; velja domneva, da če tri mesece niso izplačane plače, se lahko začne stečajni postopek; novosti se nanašejo tudi na odgovornost (uvajajo odškodninsko odgovornost upraviteljev) in profesionalizacijo upraviteljev (morali se bodo združevati v zbornico upraviteljev); obvezno bo tudi elektronsko poslovanje s sodiščem.

 

Stečajne postopke bodo vodila okrožna, in ne več okrajna sodišča.

V večjih stečajih bo upravitelj lahko le nekdo, ki bo imel najmanj dve leti izkušenj kot upravitelj. "Tako prekinjamo prakso, da bi stečajni upravitelji pri stečajih opravljali pripravništvo," pravi Zalar.

"Menimo, da bodo s tem predlogom (spreminjamo skoraj 100 členov) zakona dosegli učinke, ki jih zasledujemo," je dejal.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Helena Kamnar iz ministrstva za finance je pojasnila predlog zakona o preoblikovanju Kada, prenosu pravic in pooblastil Družbe za svetovanje in upravljanje (DSU) na Sod ter naložbeni politiki Kada in Soda.

Po predlogu se bo Kad preoblikoval z izčlenitvijo posameznega premoženja na novo družbo- življenjsko zavarovalnico. Nanjo bo prenesel upravljanje štirih pokojninskih skladov, obdržal pa upravljanje sklada obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja. Strateške naložbe Kada in Soda bo po novem upravljala agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države.

Letno bo Kad Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nakazoval 50 milijonov evrov. Novoustanovljena zavarovalnica bo oblikovana kot delniška družba, katere edini ustanovitelj in delničar je Kad.

Kamnarjeva je dejala, da je ravno s prenosom lastniškega upravljanja pri obeh družbah na omenjeno agencijo izpolnjen pogoj za povabilo v članstvo v Organizaciji za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Premier Borut Pahor pa je ob izrazil veselje, ker bo Slovenija 27. maja dobila povabilo za članstvo v OECD: "Gre za izpolnitev enega od velikih ciljev. Z njim prevzemamo kriterije in pravila za odgovornejše ravnanje z ustanovami v državni lasti.".

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.