Slovenija
58896 ogledov

Vlada pripravlja velike spremembe pri določanju cene goriva

OMV bencin
1/4
Anže Petkovšek
Nova pravila bodo predvidoma začela veljati že naslednji mesec.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v javno obravnavo dalo nov predlog o oblikovanju cen naftnih derivatov.

Cene 95-oktanskega bencina, dizla in kurilnega olje se bo, če bodo uredba sprejeta, spreminjale vsake štiri tedne in ne več vsakih 14 dni, kot doslej.

Nov način usklajevanja cen bo začel veljati že naslednji mesec, uredba bo namreč predvidoma stopila v veljavo 18. junija in bo veljala eno leto.

OMV bencin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Še vedno so v uredbi določene najvišje možne marže, ki jih lahko zaračunavajo prodajalci goriva.

Potem ko so v letu 2024 cene goriv večinoma naraščale, so se v torek prejšnji teden znižale. Za malo manj kot dva centa na liter se je pocenil bencin, cena v tem trenutku znaša 1,541 evra za liter. Dogajanjem na trgu surove nafte, ki se je v zadnjem obdobju pocenila za približno pet odstotkov, še opazneje sledi cena dizelskega goriva, ki se je prejšnji torek pocenilo za štiri cente. Za liter je treba plačati 1,484 evra. 

OMV bencin | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 24
 • matermila 08:32 15.maj 2024.

  Sem predvideval da bodo sprejeli odlok, da se cene spreminjajo na tri mesece , od 1.6.24 dalje, ko gre pernati s svojo lolito na dopust. Tile pa res delajo samo škodo, bog ve če bo Slovenija zdržala še ti dve leti.

 • Štrikzajla 07:56 15.maj 2024.

  Tankam na hrvaškem. Tako preprosto je to.

 • Avatar Garancija
  Garancija 06:57 15.maj 2024.

  Vlada ve,da imate v štumfih 27 milijard,in bi rada nekako to ven zbezala,lahko pa vložite v MOL delnice,in boste zaslužili toliko kot uni iz zvon 1 in zvon 2