Slovenija
54 ogledov

"Vlada pritiska na javno televizijo"

Na RTV so zadovoljni z novim programsko-poslovnim načrtom. @Dejan Mijovič Žurnal24 main
Organizacija Reporterji brez meja je obsodila vladno razrešitev štirih članov nadzornega sveta RTV Slovenija. Prepričani so, da je takšna odločitev "nezakonita in samovoljna".

"Njihova razrešitev je v nasprotju s črko in duhom zakona in predstavlja nesprejemljivo politično vmešavanje v delovanje RTV Slovenija," je organizacija Reporterji brez meja zapisala na svoji spletni strani.

"Če bi vlada imela pravico razrešiti člane nadzornega sveta, bi neodvisnost obstajala zgolj v teoriji. Spoštovanje javnega medija in neodvisnost sta osnovni načeli vladavine prava. Če vlada ne spremeni svoje odločitve, bo obtožena resnega kršenja svobode medijev v Sloveniji," dodajajo.

Vlada premierja Janeza Janše je namreč razrešila Natašo Koprivšek, Marjana Sedmaka, Aljošo Štamparja in Matjaža Medveda, ki jih je leta 2010 imenovala vlada Boruta Pahorja.

Nima pravice do razrešitve

Kot je dejal že predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc, vlada nima nobene pravne podlage, da bi predčasno razrešila člane nadzornega sveta, ki jih imenuje. Njihov mandat se pred pretekom štirih let lahko konča, če odstopijo ali če zaradi bolezni, smrti, zapora ali česa podobnega ne morejo več opravljati svoje funkcije.

Vlada je člane sicer razrešila po priporočilu Odbora za izobraževanje, kulturo, šport in mladino, ki je zavrnil letno poročilo nadzornega sveta in pozval k zamenjavi članov, čeprav takšnih pristojnosti sploh nima. Vse, kar odbor lahko stori, je, da se seznani s poročilom, je kritična organizacija.

Vse več vmešavanja vlade?

Kot še opozarjajo Reporterji brez meja, je zaskrbljujoča tudi Telekomova ustanovitev nove televizije. Telekom Slovenije je namreč eno največjih podjetij v državi in ima skoraj monopolen položaj na trgu telekomunikacij in spletne oskrbe.

Po njihovem poročanju številne novinarje skrbi, da bo poročanje televizije nadzorovala vlada, ki poskuša imeti vse več nadzora tudi nad delovanjem RTV-ja.

V skladu s slovensko zakonodajo sicer telekomunikacijska podjetja ne morejo imeti svojih televizijskih postaj, še opozarjajo.

Komentarjev 12
  • drugivlak 12:05 14.avgust 2012.

    Če bi vlada hotela pravo novinarsko poročanje, bi morala prepovedati šefovanje v uredništvih vsem nad 30 let, ker se zdi, da ima večina FDF novinarjev oprane možgane.

  • vest 19:59 06.avgust 2012.

    RTV bi morala biti bolj demokratična in resnicoljubna. Kot zgled bi si lahko vzela Reporter in Demokracijo.

  • vest 19:59 06.avgust 2012.

    RTV bi morala biti bolj demokratična in resnicoljubna. Kot zgled bi si lahko vzela Reporter in Demokracijo.