Slovenija
20 ogledov

Vlada reformi pošilja v DZ

Branimir Štrukelj, Sviz Boštjan Tacol
Vlada je na današnji seji sprejela besedilo pokojninske reforme in reforme trga dela, ki ju zdaj pošilja v državni zbor.

Reformo pokojninskega sistema opredeljuje zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, reformo trga dela pa zakon o delovnih razmerjih in zakon o urejanju trga dela.

O vseh treh zakonih se sicer vlada že mesec dni pogaja s socialnimi partnerji, vendar pogajanja še niso končana. Ker vlada želi, da bi obe reformi začeli veljati že v začetku naslednjega leta, jih mora v DZ poslati že zdaj, da bosta lahko sprejeti pravočasno. Premier Janez Janša je na torkovem sestanku koalicije s člani Ekonomsko-socialnega sveta zagotovil, da bodo pogajanja s socialnimi partnerji še naprej tekla na enak način kot do zdaj, vsebino vseh treh zakonov pa bo mogoče spreminjati v sami parlamentarni proceduri.

Po njegovih besedah se z obravnavo mudi tudi zato, ker je pokojninski zakon obvezni del proračunskega svežnja. Prav tako bo Slovenija na ameriškem trgu naslednji teden prodajala državne obveznice, potrditev obeh reform na vladi pa naj bi bila pozitiven signal potencialnim kupcem.

Kot je zapisano v gradivu po seji vladi, želi vlada z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pokojnini, ki temelji na vplačanih prispevkih, povrniti status pravice, zaslužene z minulim delom in prispevki, vplačanimi v pokojninsko blagajno, ter zagotoviti preglednost pokojninskega sistema.

Z zakonom o delovnih razmerjih želi vlada zagotoviti čim večjo stopnjo zaposlenosti do leta 2020, z zakonom o urejanju trga dela pa doseči večjo fleksibilnost na trgu dela in "zmanjšati past brezposelnosti za brezposelne osebe s spremembami na področju denarnih nadomestil", je zapisano v vladnem gradivu.

Komentarjev 2
  • privat 20:36 17.oktober 2012.

    cilj je samo okrasti male ljudi...

  • dragec 08:11 17.oktober 2012.

    In kaj imamo mi, navadna raja, od teh pogajanj. Osnovno je to, da čakamo nekoga, ki nam bo javno povedal: E, zdaj smo na naj...bali!