Slovenija
27 ogledov

Vlada s partnerji o ukrepih za krpanje luknje

Boris Koprivnikar Anže Petkovšek
Socialni partnerji bodo danes obravnavali predloge za prevetritev in uravnoteženje letošnjega proračuna ter rebalans prihodnje leto.

Vlada za 2014 predvideva predvsem tehnične, za 2015 pa strukturne spremembe, tudi poseg v stroške javnega sektorja, zaradi česar so se sindikati že postavili na okope.

Ministri so minuli teden sprejeli predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Skladno z njim se bo primanjkljaj zvišal za približno 200 milijonov evrov in bo znašal 1,2 milijarde evrov oziroma 3,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Ker je bil rebalans pripravljen v zadnjem četrtletju tekočega leta, ne vsebuje strukturnih ukrepov.

Za prihodnje leto vlada na prihodkovni strani načrtuje štiri pomembnejše davčne ukrepe - ohranitev četrtega dohodninskega razreda, zvišanje stopnje davka na finančne storitve in davka na zavarovalne posle ter spremembe za boljšo učinkovitost pobiranja dajatev.

Na prepihu tudi financiranje občin

Na odhodkovni strani bo ključni ukrep na področju racionalizacije in centralizacije javnega naročanja. Vlada želi tudi ohraniti omejevalne ukrepe pri stroških dela v javnem sektorju in jih še nadgraditi, da bi se masa znižala za tri odstotke. Med horizontalnimi so predvidene spremembe na področju financiranja občin.

Napovedani ukrepi Slovenije ne bodo peljali iz krize in bodo pomenili nova bremena gospodarstvu, so prepričani predstavniki delodajalcev.

A še bolj nezadovoljni so predstavniki delojemalcev, zlasti v javnem sektorju. Pogajati so se pripravljeni le o podaljšanju trenutnih ukrepov, a želijo časovno omejitev na leto 2015.

Komentarjev 1
  • Kranjica 10:42 15.november 2014.

    So poslanci ZL pozabili, da bodo tudi sami padli v ta razred, če bo meja 38.000€ ali so to predlagali zavestno?