Slovenija
22 ogledov

Vlada se bo pogajala naprej

slovenija 10.02.14, Alenka Bratusek, izjava predsednice vlade po sestanku, Vlada Anže Petkovšek
Odhajajoča vlada je na zadnji seji pred nedeljskimi volitvami sklenila, da bo nadaljevala pogajanja s sindikati javnega sektorja o ukrepih glede plač v javnem sektorju za leto 2015.

Notranji minister v odhodu Gregor Virant je sicer v sredo napovedal, da dogovora s sindikati o ukrepih za obvladovanje plačne mase v javnem sektorju v letu 2015 ne bo predložil vladi v odločanje, in sicer zaradi stališč najverjetnejšega bodočega mandatarja Mira Cerarja in ne najbolj prepričljive podpore sindikatov.

Odgovorni do države

Vlada pa je se na današnji seji odločila, da ji odgovornost do države in javnih financ kljub vsemu nalaga nadaljevanje pogajanj, je na novinarski konferenci pojasnila premierka Alenka Bratušek, ki opravlja tekoče posle. Viranta so tako pooblastili, da nadaljuje s pogajanji, pri čemer naj sindikatom predlaga določbo, da bi dogovor nehal veljati, če do 1. januarja 2015 ne bi bili sprejeti zakoni, ki bi dogovor uveljavili.

Sindikati računajo na Cerarja?

Bratuškova je dejala še, da bi si želela, da bi bilo soglasje čim širše oziroma pričakuje, da bi se lahko podpisu takega dogovora pridružila velika večina sindikatov. Dejstvo, da bi pred tem lahko zbrali dovolj podpore le za drugi kvorum, pa je razlog, da danes vlada ni dala soglasja za podpis.
Kot je poudarila Bratuškova, so bili že tik pred tem, da večina sindikatov sprejme vladne predloge, a so se nekateri sindikati po Cerarjevi, ki ocenjuje, da bi dogovor s sindikati lahko najbolje uredila prihodnja vlada, umaknili. Bratuškova je nad tem razočarana, nad Cerarjevim ravnanjem pa presenečena, saj še ni predsednik vlade. Če pa meni, da bo to po volitvah postal, bi se sedanji vladi lahko kvečjemu zahvalil za "350-milijonsko darilo".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.