Slovenija
29616 ogledov

''Vladi smo predlagali odprtje šol do 5. razreda in odprtje občin''

Mario Fafangel
1/3
Bor Slana/STA
Mario Fafangel: "Vladi smo predlagali, da se šole odprejo do petega razreda v vseh regijah, ne glede na barvo. Predlagali smo tudi, da se odpravi omejitev gibanja med občinami in regijami. Sam vidim tudi malo učinka pri omejitvi gibanja ponoči."

Prvi epidemiolog v državi Mario Fafangel je po zmedi z rezultati hitrih testov, ki so nastali v preteklih dneh, povedal, da so hitri testi izjemno pomembno orodje za podkrepitev kapacitet testiranja.

Uvedli smo jih, je še pojasnil, ker Slovenija ni uspela dovolj hitro identificirati bolnih: "Pomembno je, seveda, da so testi kakovostni."

Javno zdravstveni princip je po njegovem, da najdemo in izoliramo okužene, in s tem obvladujemo epidemijo, da ne bi bilo treba posegati po bolj strogih ukrepih, kot je recimo 'lockdown': "Pomembno pri hitrih testih je frekvenca in dostopnost, da lahko vsak čim hitreje pride do testa."

Hitri antigenski testi gredo po priporočili Evropskega centra za nadzor in preventivo bolezni (ECDC) v statistiko. "Uporaba teh testov pri asimptomatskih je predvidena tudi po ECDC, nikjer ni predvidena potrditev s PCR testom. Pomembna predpostavka je, da je prisotnost virusa na območju, kjer se testira, visoka. V takih primerih nas ne skrbijo lažno pozitivni testi. V takšnem kontekstu so problem tiste pozitivne osebe, ki jih s hitrim testom izgubimo – torej lažno negativni testi."

Lažni rezultati testov ne pomenijo, da gre za slabe teste, pač pa so to statistične zakonitosti, poudarja Fafangel.

V Sloveniji smo zaznali, da so skupine, kjer je lažno pozitivnih nepričakovano veliko kljub statističnim značilnostim. Kljub temu Fafangla lažno pozitivni in negativni ne ne skrbijo toliko, dokler ima Slovenija javnozdravstveni ukrep, ki bo obvladoval epidemijo.

Dejstvo pa je, da stanje na terenu ruši zaupanje v ukrep, ki omogoča obvladovanje epidemije. Testiranje je primarno orodje, in če se zamaje zaupanje, je katastrofa, poudarja prvi slovenski epidemiolog.

Na vprašanje, zakaj je pri testiranju šolnikov v Kranju prišlo do lažnih pozitivnih rezultatov, odgovarja, da je en razlog statistična danost, toda kopičenje v gručah ne govori v prid temu: "Do težav lahko pride, če so shranjeni pod dvema stopinjama, pomembna je kontrola. Naš predlog sloni na največji možni previdnosti."

Nismo bili za obvezno testiranje učiteljev

Če bi umaknili te teste je po njegovem mnenju prioritera nabava novih, bolj kakovostnih, je pa Fafangel poudatil: "Naš predlog ob odpiranju šol ni bil obvezno masovno testiranje, ampak naj bo za šolnike testiranje vedno dostopno, kadar se odločijo. Če bi ostalo pri masovnem testiranju, je morda boljša rešitev testiranja ob petkih, potrditev ob sobotah, da niso v ponedeljek v šolah osebe, za katere ne vemo, ali so pozitivne ali negativne."

Mario Fafangel, epidemiolog | Avtor: Vlada RS Mario Fafangel, epidemiolog Vlada RS

Za odločevalce so zato predlagali ukrep, da se pričnejo takoj potrjevati pozitivne hitre HGA teste s PCR metodo v primeru, ko je oseba asimptomatska: "Po takšnem protokolu bomo, ko bo teren pripravljen, v nacionalno statistiko šteli pozitivne PCR teste in asimptomatske HGA teste, ki bodo potrjeni s PCR testi. V primeru, da so simptomatične, bodo v statistiko šteti tudi pozitivni HGA testi."

V vmesnem obdobju ne moremo narediti nič, nadaljuje Fafangel: "Avtomatično brisanje ni mogoče, ker nimamo pravne podlage. Nasloniti se moramo na izvajalce hitrih testov, da nam prijavijo, da je prišlo do neustreznega testiranja in da je treba osebo umakniti iz statistike. Ravno to zdaj počnemo. Naša baza podatkov je živa, s sproti popravlja tudi za nazaj. Dokler ne bo drugega sistema, bomo bazo podatkov popravljali ročno."

Vladni semafor in nihanje v podatkih je treba po njegovem razumeti v kontekstu Slovenije kot majhne države: "Majhna lokalna nihanja v številu primerov povzroča velika nihanja v vladnem semaforju. Epidemiologi smo priporočili ukrepe, s katerim bi obšli klasični semafor. Predlagali smo, da se šole odprejo do petega razreda v vseh regijah, ne glede na barvo in da sledimo dogajanju. Predlagali smo tudi, da se odpravi omejitev gibanja med občinami in regijami. Sam tudi vidim malo učinka pri omejitvi gibanja ponoči. Ta ukrep na papirju nima veliko strokovnih podlag. To pomeni, da premikamo interakcije v notranje prostore na nenadzorovan način. To je z vidika obvladovanje epidemije vprašljivo."

Na vprašanje, kdaj so epidemiologi predlagali odprtje šol do 5. razreda in ukinitev omejitve gibanja na občine, je Fafangel odgovoril: "O šolah je bilo neštetokrat rečeno, zadnji dopis je bil zagotovo pred odpiranjem šol in prvim množičnim testiranjem, v ponedeljek pa smo poslali dopis glede regij."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:07 04.februar 2021.

    Vsi ki ste dvomili v to da je Fafangel verodostojen dokaz. JJ ga že odstavlja. Prekoračil je pooblastila. Vprašat mora velikega vodjo , če lahko govori in kaj naj pove. Pa če to ni noro!!!! JJ s tanki strelja po virusih

  • Kirka 15:23 04.februar 2021.

    Ugotovilo se je, da so hitri testi popolnoma neverodostojni. Dvom pa lahko obstaja tudi glede PCR testov, katerih standardizacijo uporabe je podala SZO na podlagi članka Corman-Drosten. 22 znanstvenikov je napravilo recenzijo tega članka in ugotovilo 10 "fatalnih" napak ( ...prikaži več( povezava: slovenskizdravniki.si/corman drosten recenzijsko poročilo). Med drugim je izpostavljeno, da je max. zanesljiva ct vrednost 30 ciklov, nad tem številom ciklov je pričakovati hiter porast lažno pozitivnih testov.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:18 04.februar 2021.

    Zakaj se strokovna ekipa sploh dobiva, ko pa je vlada ne posluša? Je to samo neka gluma za javnost? Fafangel pa v tej epidemiji edini, ki se je pokazal za verodostojnega in kredibilnega. Škoda, ker se njegovega glasu v vladi ne sliši.