Slovenija
1427 ogledov

Vladni urad v kazensko ovadbo zaradi objave na omrežju X

logotip twitter oziroma x Profimedia
Razlog je zapis pod vladno objavo pogovora premierja za TV Slovenija.

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je zaradi suma storitve kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti vložil zoper uporabnika družbenega omrežja X kazensko ovadbo, poroča spletni portal N1.

Kot poroča N1, je Ukom vložil ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper uporabnika družbenega omrežja X, ki objavlja pod imenom Marko Zidar. Ta je pod vladni povzetek poudarkov iz pogovora s premierjem, ki je ob robu 79. zasedanja Generalne skupščine ZN potekal v oddaji Globus na Televiziji Slovenija, objavil zapis, v katerem si je zaželel nasilje nad "vrtcem otrok", češ da bi to "streznilo ljudstvo".

V kazenski ovadbi, pod katero je podpisana direktorica Ukoma Petra Bezjak Cirman, je med drugim zapisano, da je uporabnik družbenega omrežja "javno spodbudil nasilje nad predšolskimi otroki, dejanje je objavljeno javno in lahko moti javni red in mir," poroča N1.

Kot je za N1 poudarila Bezjak Cirman, je svoboda govora ena temeljnih vrednot naše družbe in jo v vladi v celoti podpirajo. "Pod vladnimi objavami na družbenih omrežjih bomo še naprej pozorno spremljali in odkrivali sovražne komentarje ter si prizadevali za odprto, a spoštljivo razpravo, kjer bo upoštevano dostojanstvo vseh posameznikov, ki v njej sodelujejo," je dodala direktorica Ukoma.

V Ukomu so sicer pred dvema letoma pripravili smernice za moderiranje komentarjev na profilih na družbenih omrežjih, ki jih upravljajo ministrstva in vladne službe, poročajo na N1.

Tokratni zapis na omrežju X ni prvi, zaradi katerega se je Ukom obrnil na organe pregona. Kot poroča N1, je urad avgusta 2022 policiji prijavil objavo na Twitterju, v katerem je prepoznal grožnjo s smrtjo premierju Golobu. A je policija sporočila, da se kaznivo dejanje grožnje preganja na predlog oškodovanca in bi torej moral pregon predlagati premier Golob sam. Vendar se je predsednik vlade po premisleku odločil, da tega ne bo storil.

Robert Golob Slovenija Golob trdi, da Sloveniji zato zavida cela Evropa Robert Golob Slovenija Polom Roberta Goloba

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • pipi3 21:53 01.oktober 2024.

    Še malo, pa bodo kazni za vse kar vladajočim ne bo všeč. Poglejte Anglijo... In potem naj še kdo reče, da smo v teh časih napredni in imamo toliko osnovnih svoboščin. Besede so besede...dejanja v škodo svoboščin drugih pa naj ...prikaži več se strogo obsodijo.

  • Ender3 21:40 01.oktober 2024.

    Ne razumem kaj se toliko časa čaka?. To bi morali promptno odkrivati in sankcionirati..To, kar se dovoli nekaterim posameznikom in avtorjem prispevkov v strankarskih medijih SDS je v nebo vpijoča zadeva. Ukomu pa očitno ni do tega, da to omeji ...prikaži več v mejah normale. Lažje se je ljudem pravdati v javnosti kot, pred sodišči..Ozračje sovražnosti in delitev pa očitno odgovornih na vladi ne zanima dovolj, da bi naredili nekaj v tej smeri..Četudi imajo udobno večino glasov.