Slovenija
22 ogledov

Vodstvo Mure odstopilo

Premier Borut Pahor je poudaril, da je problem Mure problem vseh.
1/139
Žurnal24 main
Upravi Mure, prokuristu Zdenku Podlesniku in nadzornemu svetu jutri opolnoči preneha veljati mandat. Delavci, ki bodo stavko prekinili, bodo dobili izredno finančno pomoč. ''Razumem vašo stisko,'' pravi Pahor.

Okoli tisoč stavkajočih Murinih delavcev je od tretje ure čakalo na rezultate izredne seje nadzornega sveta družbe. Nekatere izmed njihovih stavkovnih zahtev so se uresničile. Jutri preneha mandat sedanji upravi, prokuristu Zdenku Podlesniku in nadzornemu svetu. Ker pa lahko nadzorni svet razreši le skupščina družbe, bo do zamenjave nadzornikov lahko prišlo šele po izvedbi izredne skupščine, torej ne prej kot v mesecu dni.

 

Izredna denarna pomoč

Delavci bodo za premostitev časa med prijavo na zavod za zaposlovanje in prejemom prvega nadomestila dobili izredno denarno pomoč. Gre za družinsko pomoč, za prvo zaposleno osebo v Muri bo znašala 226 evrov neto, za drugo pa 158 evrov. Za vsakega družinskega člana pa bodo dobili 68 evrov.

V prihodnje bo upravo vodil Bojan Starman . Ta bo po besedah direktorja Soda Tomaža Kuntariča v čim krajšem času predlagal stečaj krovne družbe. S tem naj bi se odprla pot za nov zagon novega podjetja Mura in partnerji, ki naj bi zaposlovalo med 1.000 in 1.100 delavcev.

Delavci še vedno razburjeni

Odločitve so delavci, ki bodo prenehali stavkati, sicer pozdravili, vendar se bes še ni pomiril. Jutri bo za vse zaposlene, razen v trgovinah, dela prost dan. Z dnem stečaja bodo delavci odšli na zavod za zaposlovanje. Kuntarič je še enkrat ponovil, da denarja za septembrske plače in regres ni.

Mura je problem vseh
Z žvižgi in vzkliki so  delavci prekinjali nagovor premierja Boruta Pahorja , ki je dejal, da razume njihovo stisko. Poskušal jih je prepričati, da je stečaj najboljša možna rešitev za njih.

''Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Mura imela svojo prihodnost. Treba je začeti na novo. Prosim, da sprejmete današnje sklepe kot tiste, za katere sodimo, da so najbolj preudarno sprejeti in v korist vseh,''
je dejal Pahor in poudaril, da je problem Mure problem vseh.

 

Hugo Boss zaskrbljen

V podjetju, ki je ključni naročnik Mure, na dogajanje gledajo z zaskrbljenostjo. Z dosedanjim sodelovanjem so zadovoljni in si želijo tak odnos ohraniti tudi v prihodnje. Pri Hugo Bossu so prepričani, da bodo vsa naročila izvedena v skladu s pogodbami.

V strahu pred sodelavci
Več sto delavcev Mure, ki so kljub protestnemu shodu nadaljevali delo, se je po koncu delovnega časa skozi stranska vrata odpravilo domov, pri čemer so se vidno bali zbrane množice. "Stavkokazi" so tekli do avtomobilov ali vidno vznemirjeni čakali na prihod avtobusa. Šlo je za okoli 350 delavcev, ki končujejo dodelavni posel za nemški Hugo Boss, je potrdila  podpredsednica sveta delavcev in sindikalna poverjenica Vesna Pavel za radio Murski val.

Med več stavkajočimi se je pred tem razširila trditev, da se je Pavlova zaklenila v tovarno. Soočila se je s stavkajočimi in zagotovila, da vsi, ki delajo, to počno prostovoljno. Vendar je množica ni več spustila nazaj v tovarno, ampak so skoraj priredili javno sojenje in jo med drugim poslali domov, kjer naj se preobleče, saj "nisi več vredna, da nosiš Murin gvant" .

 Delavci so odstop vodstva podjetja pozdravili z glasnimi vzkliki. © Nino Verdnik

 

"Vsi ali nihče"
Ozračje je že pred tem naelektrila predstavnica stavkovnega odbora Marija Kranjec , ki je delavcem sporočila, da je za podjetje predviden stečaj in da ta hip ni nobenih zagotovil, da bodo dobili plače. "Za muraliste (delavce, ki šivajo Murino domačo kolekcijo, op. p.) ni plač, te bodo dobili samo tisti, ki so delali za Boss," je Kranjčeva sporočila protestnikom.

Po njenih besedah uprava tudi s prisilno poravnavo ne more zbrati dovolj denarja za izplačilo plač, na odpravnine ne računajo več, zelo vprašljivo je izplačilo regresa. "Za nas je prostor le še na zavodu za zaposlovanje," je povedala predstavnica delavcev.

Po stečaju naj bi delo ohranilo 417 ljudi v novem podjetju Mura in partnerji, ki dela za nemški Hugo Boss, vendar pa so stavkajoči vpili, naj bo delo za vse ali pa za nikogar.

 

SLS za revizijo

Predsednik SLS Radovan Žerjav še vedno pogreša resno preiskavo ali revizijo poslovanja Mure in njenih hčerinskih podjetij, predvsem v Nemčiji. Kot ocenjuje, v primeru Mure očitno ni posebne želje, da bi se zadeve rešile.

"Za svojo rit ..."
Dopoldne je jezo stavkajočih občutil tudi predsednik nadzornega sveta Henrik Peternelj , ki so ga sprejeli s sindikalnim geslom zadnjih dni: "Lopovi, lopovi" . Razgreto ozračje se je izrazilo v bizarnem dialogu.
"Odkar sodelujem pri reševanju Mure ..." je delavce poskušal pomiriti Peternelj.
"Ste nas spravili v stečaj ..." je odgovorila množica.
"Sem se zavzemal za dobro Mure ..."
"Ja, ja, za svojo rit!" so misel prvega nadzornika dopolnili delavci.


Mnogi niso mogli zadrževati solz. © Nino Verdnik

 
Kriminalisti nad Muro
Da v Muri res nekaj smrdi, pa ne samo od uprave, so ves včerajšnji dan opisovali zaposleni, njihove domneve pa je potrdil tudi Tomaž Kuntarič, predsednik uprave Soda, drugega največjega lastnika Mure: "Organi pregona so že v Muri. Zahteve in dokumente smo poslali na policijo, tako da se že 14 dni ukvarjajo z Muro."




VIDEO O PONEDELJKOVEM DOGAJANJU PRED MURO:

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.