Slovenija
67948 ogledov

Vrag vzel šalo: Arso je razglasil oranžni alarm

Oranžni alarm Arso
Jutri sredi dneva in popoldne bo predvsem v jugovzhodnih krajih velika toplotna obremenitev. Ponekod po državi se lahko temperature dvignejo prek 35 stopinj Celzija.

V petek bo sončno, oblačnost se bo od zahoda nekoliko povečala. V hribovitem svetu popoldne in zvečer ni izključena kakšna ploha in nevihta, zapihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 21, najvišje dnevne pa bodo presegle 30 stopinj Celzija, ponekod bi se lahko povzpele kar do 36 stopinj.

Zato je agencija za okolje razglasila oranžni alarm za jugovzhod in jugozahod Slovenije.

Oranžni alarm pomeni, da so lahko vremenske razmere nevarne in da obstaja možnost nastanka gmotne škode in žrtev. ''Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila,'' piše na spletnih straneh agencije. 

V soboto bo sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Zjutraj bodo na severovzhodu posamezne plohe ali nevihte, ki bodo nato spet nastale popoldne in zvečer. Pihal bo vzhodni veter, vročina bo popustila. V nedeljo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo in nekaj popoldanskimi plohami, ki bodo verjetnejše na severu Slovenije.

Od ponedeljka do predvidoma srede bomo pod vplivom višinskega jedra hladnega zraka, ki se bo iznad zahodnega Sredozemlja čez severni Jadran in naše kraje pomikalo proti severovzhodu. V četrtek in petek bo k nam v višinah dotekal toplejši in bolj suh zrak.

Od ponedeljka do vključno srede bo spremenljivo vreme predvsem s popoldanskimi krajevnimi plohami in nevihtami. Od četrtka dalje bodo plohe in nevihte postopno manj verjetne. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C.

Zaradi prehoda puščavskega prahu bo zrak do sobote prekomerno onesnažen z delci PM10. Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi, sporočajo z agencije za okolje, ki prebivalcem svetuje, da redno spremljajo trenutne ravni delcev v ozračju.

𝗩 𝘇𝗿𝗮𝗸𝘂 𝗽𝘂𝘀̌𝗰̌𝗮𝘃𝘀𝗸𝗶 𝗽𝗿𝗮𝗵 🌬️ Zaradi prehoda puščavskega prahu, bo zrak do sobote prekomerno onesnažen z delci PM10. Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi zato predlagamo redno spremljanje trenutnih ravni delcev: 👉 https://bit.ly/4b6fRop in upoštevanje priporočil na povezavi 👉 https://bit.ly/3RwhDYX 🤝 Z junijem smo v okviru nacionalnega programa NCP (National Collaboration Programme) začeli s sodelovanjem s skupino za spremljanje atmosfere (CAMS - Copernicus Atmospheric Monitoring Service), ki deluje v okviru Evropskega centra za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF - European Centre for Medium-Range Weather Forecasts). Namen sodelovanja je izboljšati ARSO orodja za analize in napovedovanja stanja kakovosti zraka s pomočjo vključevanja satelitskih podatkov, uporabo in združevanjem regionalnih disperzijskih modelov, izboljšanja resolucij, uporabe nevronskih mrež in občutljivostnih analiz. 👉 https://atmosphere.copernicus.eu/cams-national-collaboration-programme Copernicus ECMWF #CopernicusAtmosphere

Posted by ARSO vreme on Thursday 20 June 2024
Komentarjev 14
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:02 21.junij 2024.

    KJE SO BUNKERJI !!!!

  • 4krogci 16:39 20.junij 2024.

    Ljudje!!! Zuni ni niti 30 stopinj in se ze dela panika...komu???

  • Pierre 14:11 20.junij 2024.

    A je kaj bolje odkar nam ta bedni arso serje z opozorili vsak dan? NE NI!!! Pa saj vidimo vreme skoz okno...