Slovenija
739 ogledov

Vreme: Izdano oranžno opozorilo, to sledi

sonce vročina vročinski val Profimedia
Agencija za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo. Napoved za prihodnje dni se je nekoliko spremenila.

Zaradi velike toplotne obremenitve je agencija za okolje za območje jugozahodne in jugovzhodne Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. Vročina bo najbolj izrazita na Primorskem, pravijo. Tam je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja. Glede na napovedi lahko pričakujemo, da se bo požarna ogroženost v prihodnjih dneh povečala tudi drugje po državi. 


Danes in jutri bo jasno. Današnje najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 36 °C. Jutri bodo še nekoliko višje. Po podatkih agencije za okolje lahko pričakujemo v ponedeljek najvišje dnevne temperature od 31 do 37 °C. 

V torek in sredo se bo nadaljevalo pretežno jasno in vroče vreme. V popoldanskem času ni izključena kakšna vročinska nevihta. 
Vročina bo v večjem delu države vztrajal do sobote. Če so karte še v petek kazale, da nas bo vremenska motnja dosegla že v četrtek, zdaj kaže, da nas prehod čaka iz sobote na nedeljo. Možnost popoldanskih ploh in neviht se bo predvsem v hribovitem svetu povečala že od četrtka naprej. Popoldanske temperature se bodo do sobote gibale od 31 do 35 °C, na Primorskem tudi nad 35°C. V nedeljo za zdaj kaže na bolj deževno vreme. 

"Zaenkrat kaže, da bo najbolj vroče v ponedeljek in četrtek," je za Val202 povedala dežurna vremenoslovka Veronika Hladnik Zakotnik. 

Nedelja bi lahko bolj sveža

"Pred nami je dokaj nezanimivo vremensko dogajanje, vsaj tja do srede. Prevladovalo bo sončno in vroče vreme. Ostro oko opazi, da se s približevanjem dogodka temperatura nekoliko zmanjša. Če smo videli pred dnevi za torek precej višje temperature, tudi do 38 °C na severovzhodu, vidimo sedaj do 33 °C. Glavna razlika je precej zmanjšana geopotencialna vrednost, precej pod 590 dekametrov in drugačna smer vetrov. Zato tale vročinski val ne bo nič posebnega, takih je bilo v preteklosti že precej. S torkom se poveča možnost vročinskih neviht predvsem v gorskem svetu, v sredo in četrtek ob nekoliko večji nestanovitnosti pa lahko nastane kakšna nevihta tudi drugod. Prehod vremenske fronte z nevihtami pa se pričakuje predvidoma v soboto. Zato bi lahko bila nedelja precej bolj sveža s prijetnimi temperaturami," pričakovanja strnejo pri Ciklon.si. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.