Slovenija
12885 ogledov

Vreme: Izpolnjeni vsi pogoji za nastanek razmeroma močnih neviht

supercelična nevihta Profimedia
Po vroči in sončni soboti nas čaka spremenljiva, nevihtna nedelja, ki ji bosta sledila oblačna in deževna prva dneva prihodnjega tedna.

Pred nam je še en dan, ko bo toplotna obremenitev po nižinah velika. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 29 do 35 °C. Popoldne in zvečer lahko nastane kakšna vročinska nevihta. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

V nedeljo nas čaka vremensko bolj pester dan. Krajevne plohe in nevihte bodo čez dan od zahoda postopno zajele večji del Slovenije in se nadaljevale v noč na ponedeljek. Nedeljske najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 31 °C. "Ker bo ozračje (in tudi morje) precej pregreto, k nam pa bo v višinah pritekal postopno bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak, bodo v nedeljo izpolnjeni pogoji za nastanek razmeroma močnih neviht," napovedujejo na agenciji za okolje. 

"Najnovejši zagoni vremenskih kart glavnino dogajanja nakazujejo nekoliko južneje, kot je sprva kazalo. V nedeljskem jutru lahko predvsem nad Slovensko Istro nastane kaka nevihta, večjih posebnosti pa ne pričakujemo niti čez dan, ko bodo prav tako možne posamezne nevihte (povsod po državi). Močne nevihte bodo tokrat prisotne južno na Jadranu, kjer niso izključena krajevna neurja. 
Fronta nas bo prešla v noči na ponedeljek. Takrat lahko pričakujemo nevihtno aktivnost povsod po državi. Jug države bo tako po dolgem času prejel prepotrebne padavine,
" kaj lahko pričakujemo, pravijo pri Neurje.si

V ponedeljek bo oblačno in deževno. Sprva se bodo pojavljale tudi nevihte. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja. Osvežilo se bo.

Gibanje padavin in nevihtnih celic lahko spremljate na radarski sliki padavin

V torek dopoldne bo pretežno oblačno, predvsem v južni in osrednji Sloveniji bo še deževalo. Popoldne se bo delno razjasnilo.

Od srede do nedelje bo v višinah k nam dotekal postopno nekoliko toplejši in razmeroma suh zrak. Prevladovalo bo sončno in postopno spet bolj vroče vreme. Ob koncu tedna bodo najvišje temperature verjetno malo nad 30 °C. V začetku novega tedna kaže na novo osvežitev, a napoved še ni zanesljiva. 

vremenska napoved deset dni | Avtor: Arso Arso

Dva izrazita vročinska valova

V letošnjem poletju smo do zdaj izkusili dva vročinska vala. Prvi je naše kraje zajel med 8. in 19. julijem, drugi se počasi končuje. Na Primorskem se je začel že v začetku avgusta, v večini krajev pa od 9. avgusta dalje. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.