Slovenija
33608 ogledov

Vreme: Najprej huda neurja, potem pa velika količina padavin

neurje nevihta poplave Cerklje
1/3
Profimedia
V nedeljo in ponedeljek možne močne nevihte, naslednji konec tedna pa veliko dežja in nevarnost poplav ter občutna ohladitev.

Po zgodovinsko toplem obdobju v velikem delu Evrope se je s prihodom jeseni ustvaril bolj dinamičen vremenski vzorec. "Kombinacija subtropskega premika zračnih mas, zelo toplega Sredozemskega morja in ugodnih frontnih sistemov bo do sredine septembra prinesla obilne padavine v alpsko regijo. Prva fronta bo v nedeljski noči prečkala severno Sredozemlje in Alpe. Zaradi velike nestabilnosti in močnega striženja vetra bo obstajala možnost za pojav močnih neviht. V ponedeljek zjutraj bo nevarnost poplav narasla od severne Italije preko Slovenije in Avstrije," napoveduje portal Severe Weather Europe.

"Naslednji teden bo prinesel  prvi pomemben val hladnega zraka v srednjo Evropo in Sredozemlje, kar bo povzročilo dodatne poplavne dogodke," napovedujejo.

"Trenutna skupna višina padavin, ki jo za Slovenijo nakazuje ICON-D2. Govora je za obdobje od nedelje do ponedeljka (do 12. ure). Še zmeraj se nakazuje zelo pestro dogajanje z nevihtami in silovitimi nalivi, ki bodo še posebej intenzivne na zahodu države. Lokalno lahko v kratkem času pade ogromna količina dežja, kar lahko rezultira v porast vodotokov in hudournikov. Možne bodo hudourniške poplave," napovedujejo na portal Neurje.

Agencija za okolje ima za ponedeljek trenutno izdano rumeno vremensko opozorilo. 

 | Avtor: Arso Arso

Dodatno bo k večji količini padavin prispevalo še zelo toplo morje. Vode okoli Evrope so še vedno izjemno tople. Najbolj izrazito tople in nenavadne temperature so nad Baltskim, Severnim in Sredozemskim morjem. Sem spadajo Ligursko in Tirensko morje, Jadransko morje, Jonsko morje in Egejsko morje. Temperature teh voda so približno 4-6 °C toplejše od povprečja, kar je ekstremno. Satelitska analiza Sredozemskega morja konec avgusta kaže, da so temperature vode v južnem Sredozemlju, Tirenskem morju, severnem Jadranskem morju in vzhodnem Sredozemlju zaradi dolgotrajnega vročinskega vala še vedno med 28 in 30 °C, navaja portal Severe Weather Europe. 

 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Čim toplejša so morja, tem bolj ekstremne in obilne so lahko padavine, navaja portal in kot primer navaja lanske uničujoče poplave v Sloveniji.

"Vreme se bo poslabšalo do srede nedelje po severni Italiji, kjer bo nastala nestabilna zračna masa. Huda neurja se bodo verjetno širila proti vzhodu v noči na ponedeljek, proti Jadranskemu morju in Balkanskemu polotoku. Ta neurja bodo prinesla intenzivne padavine, močne vetrove, poplave in morda tornade vzdolž obal Ligurskega zaliva in severnega Jadrana.

Do ponedeljkovega jutra bo hladna fronta že dosegla južno osrednjo Italijo in južno Jadransko morje ter oplazila zahodne države Balkanskega polotoka. Vzhodna jadranska obala mora biti v visoki pripravljenosti zaradi močnih neviht, ki lahko prinesejo močne vetrove, tornade, obilne padavine in lokalne poplave.

Skupna količina padavin pri tem dogodku bo močno odvisna od lokalne topografije in od tega, kako učinkovito bo nestabilna zračna masa ustvarila najboljše pogoje, v kombinaciji z orografskimi padavinami zaradi močnih, vlažnih južno-jugozahodnih vetrov," navaja portal. 

 | Avtor: Severe Weather Europe Severe Weather Europe

Na severu Apeninov in v Dinarskem gorstvu se od nedelje do torka v približno 48 urah pričakuje med 150 in 200 mm padavin ali lokalno tudi več. To vključuje obalne regije, kjer so najbolj verjetne intenzivne poplave.

Na vidiku ogromna količina padavin

Ko bo prvi val končan v začetku prihodnjega tedna, se bo kmalu vzpostavila vremenska postavitev, ki običajno pomeni podaljšano obdobje pretiranih padavin in visoko tveganje za poplave v regiji.

"Ta drugi val bi lahko prinesel še več padavin v severno Italijo, Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško konec prihodnjega tedna. Zgodovina nam pove, da so takšni dogodki zelo zaskrbljujoči in jih je treba pozorno spremljati zaradi možnosti poplav," opozarja portal. 

V naslednjih 10 dneh modeli napovedujejo veliko padavin vzdolž Dinarskega gorovja od zahodne Slovenije do Albanije in čez Alpe, kjer je lokalno možno tudi do 200-400 mm padavin.

Lokalna odstopanja bi lahko pomenila še več padavin, kar bi lahko imelo potencial za uničujoče poplave, napoveduje portal in dodaja, da se bo močno ohladilo, do 12 stopinj Celzija pod povprečjem za ta čas naj bi bilo, tako hladno pa naj bi bilo več dni.

Ogromno dežja v Sahari

Dodatno bo pomagal toplo in vlažno zračno maso nad zahodno Evropo pritegniti redek pojav, ki se dogaja v Afriki. "Zaradi bolj severnega premika območja medtropske konvergenčne cone (ITCZ) kot običajno, tropski valove, ki običajno potujejo proti zahodu nad Atlantskim oceanom, potiska proti zahodu Sahare. Val se nahaja nad Malijem in Mavretanijo," pojasnjujejo. V septembru bo tako v večjem delu zahodne Sahare padlo petkrat več padavin, kot sicer ta mesec. "Deli puščave se bodo po tem dogodku obarvali v zeleno," so napovedali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 14:57 07.september 2024.

    Če Rusi ne bi pred dnevi izdelali anticiklona, bi imeli tisočletne poplave že danes, tako pa se je 'ugodna' zračna cirkulacija (oz. mešanje saharske in severne mase) za poplave, podobna tisti lanski, malce zaustavila. Hja, če bi plebs vedel, kako ...prikaži večo lahko dandanes 'nastanejo' tisočletne poplave vsak mesec, bi se marsikdo moral hitro preseliti v Argentino....oz. bolje, pobegniti pred pobesnelim plebsom....

  • Avatar NickMason
    NickMason 14:40 07.september 2024.

    komaj preživljamo že lep cajt