Slovenija
63469 ogledov

Vreme: Pa to ni res, spet gori oranžni vremenski alarm

nevihta naliv
1/3
PrtScr Neurje.si
Oranžno vremensko opozorilo je za večino države izdano za celoten ponedeljek.

Agencija za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo za osrednjo, jugovzhodno in severovzhodno Slovenijo. V veljavi je od polnoči v noči s nedelje na ponedeljek do polnoči v noči s ponedeljka na torek. Vremensko opozorilo je izdano je zaradi možnosti izdatnejših nalivov.

V osrednji Sloveniji bi v le šestih urah lahko zapadlo od 30 do 70 mm dežja, na jugovzhodu od 25 do 70 in na severovzhodu države od 25 do 60 mm. Če voda ne bi odtekala, bi 70 mm padavin pomenilo, da bi bila voda v šestih urah sedem centimetrov globoka.

Oranžno opozorilo pomeni, da so ob hudourniških vodotokih možne poplave. "Verjetne so poplave meteorne in zaledne vode. Plavje lahko zamaši posamezne objekte vodne infrastrukture in zajezi vodni tok," piše na spletni stran agencije za okolje.

 | Avtor: Arso Arso

"Če opazite hitro naraščanje hudourniškega vodotoka najprej poskrbite, da se umaknete nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Izjemoma, če presodite, da to lahko pravočasno storite, umaknite iz nižjih prostorov in kleti hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Spremljajte meteorološka in hidrološka opozorila in informacije, ki jih posredujejo druge pristojne službe in organi," svetujejo.

Močni nalivi so bolj verjetni od ponedeljka dopoldne do večera.

Zvečer se bodo od juga pojavljale krajevne padavine, ki se bodo prehodno razširile predvsem nad vzhodni in severni del Slovenije ter nato večinoma ponehale. Dopoldne se bodo od juga ponovno začele pojavljati krajevne padavine in nevihte.

Obeta se precej lepše vreme, šlo naj bi do 30

"V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V sredo in četrtek kaže na sončno vreme s kakšno popoldansko ploho ali nevihto. Postopno bo topleje. Od četrtka do sobote kaže na povečini sončno in vsak dan toplejše vreme, popoldanske temperature bodo od 25 do 30 °C. V četrtek bodo popoldanske nevihte še možne, v petek in soboto pa malo verjetne. Od nedelje dalje bodo padavine spet nekoliko verjetnejše," napovedujejo vremenoslovci agencija za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:50 03.junij 2024.

    Kako gori,če je vse pod vodo

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:22 03.junij 2024.

    Kar ni uničil mraz,bo pa vlaga in toča,suše pa ne bo

  • LukaMB 19:33 02.junij 2024.

    Še jih bo, sila tam zgoraj nekje je nezadovoljna s trenutno oblastjo in hlapčevstvom brez primere. Ni iz trte zvito, verjemite mi. Čutim, da smo nase vezali negativnost s temi lgbtq+ in glasovanjem o sramni rezoluciji ter pri pošiljanju orožja ...prikaži več ukro-fašistom. To je karma in negativnost, ki se nam povrnejo v različnih oblikah. Ko bomo na pravi poti se bo to čutilo, ker bo vsem lepše.