Slovenija
52703 ogledov

Vreme: Pred nami nov velik padavinski dogodek, ti kraji bodo najbolj na udaru

neurje nevihta poplave Profimedia
Močnejše nevihte, možnost plazov, poplavljanja vodotokov ...

"Pred nami je še en velik padavinski dogodek, katerega bodo spremljale nevihte, ki bodo tudi močnejše narave. Glede na trenutno premočenost bo verjetnost zemeljskih plazov znova izdatno večja, prav tako bodo poplavljali nekateri vodotoki. Posamezne nevihte se bodo pojavljale že jutri, glavnino pa pričakujemo v petek," so objavili na portalu neurje.si.

Količina padavin bo precejšnja, ni pa še dokončno jasno, kakšna bo razporeditev padavin, saj bo "vse odvisno od postavitve višinskega jedra," so zapisali. "Ob nastanku močnejših neviht lahko pričakujemo silovite nalive in dolgotrajno proženje v pasovih. Napoved bomo osvežili jutri - spremljamo situacijo," so še zapisali.

Najbolj na udaru jug in zahod države

"Močnejše nevihte glede na trenutne karte pričakujemo na jugu in zahodu države, proti popoldnevu pa tudi na severovzhodu (natančno prognozo izdamo v četrtek popoldne)," napovedujejo. 

Spodnja slika prikazuje količino padavin do sobote zjutraj. "Jasno vidno proženje neviht v pasovih z veliko skupno količino padavin na jugu in zahodu države. Podrobno napoved bo moč objaviti jutri, ko bo več znanega," so zapisali pri portalu Neurje. Temno rdeča in vijolična barva označujete največjo količino padavin. 

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Močnejše nevihte možne tudi v osrednji Sloveniji

"Spodnja slika prikazuje vetrovni stržen - spremembo vetrov po plasteh, ki omogoča vrtenje vzgornika. To vodi v razvoj superceličnih neviht. Ta karta prikazuje tudi verjetnost nastanka kake močnejše nevihte v osrednjem delu države," so še zapisali na neurje.si. 

 | Avtor: neurje.si neurje.si

 

Izdano rumeno opozorilo

"Jutri zjutraj bo po nekaterih kotlinah možna kratkotrajna megla, čez dan pa se bo od zahoda znova pooblačilo. Padavine se bodo postopno širile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte, ki se bodo v noči na petek še okrepile. Pojavljali se bodo nalivi. V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami," se glasi napoved agencije za okolje.

Za četrtek popoldne in ves petek je sicer izdano rumeno vremensko opozorilo, to je opozorilo druge stopnje.

 | Avtor: Arso Arso

 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1