Slovenija
40661 ogledov

Vreme: Arso z oranžnim opozorilom, pričakujemo lahko supercelične nevihte

Nevihta Ptuj Darko Pišek
Agencija za okolje je za popoldne razglasila oranžno opozorilo. Ugodne vetrovne razmere bodo ustvarile pogoje za nastanek močnih neviht.

"Današnje najvišje dnevne temperature se bodo gibale med 27 in 29 stopinj Celzija, kar bo prispevalo k dodatni nestabilnosti zaradi višje konvektivne energije (vlaga in temperatura), ki bo znašala med 800 in 1600 J/kg. V nižjih plasteh ozračja bo pihal spremenljivi vzhodni in severovzhodni veter, ki bo z višino spreminjal smer (vijačenje). V višjih plasteh bo pihal okrepljen veter zahodnih smeri," napovedujejo pri Neurje.si. "Zaradi ugodnih vetrovnih razmer lahko pričakujemo nastanek močnih (tudi superceličnih) neviht, ki se bodo sprva v popoldanskem času pojavljale v Avstriji in nato tudi v Sloveniji. V poznem popoldnevu oz. večeru bodo te nevihte dosegle tudi severni in severovzhodni del Slovenije ter se pomikale v smeri proti jugovzhodu (oranžna barva). Ob takih pogojih lahko nastane kako krajevno neurje z debelo točo, nevihte pa lahko ob močnem nalivu prav tako spremlja nevihtni piš oz. veter," še pravijo o razmerah, ki jih lahko pričakujemo danes. 

Agencija za okolje je za severovzhod države razglasila oranžno vremensko opozorilo. "Danes popoldne in zvečer bodo predvsem na severovzhodu možne močnejše nevihte," so zapisali. V soboto velja rumeno opozorilo za vse dele države z izjemo jugozahoda, medtem ko je v nedeljo rumeno opozorilo v veljavi za severozahod države. V ponedeljek, ko pričakujemo spremembo vremena, pa je opozorilo razglašeno za celotno državo. 

oranžno opozorilo severovzhod države | Avtor: Arso Arso

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.  

Kako kaže prihodnji teden?

V soboto bo delno jasno. Popoldne bodo v notranjosti države nastale posamezne plohe in nevihte, ki bodo verjetnejše v severni polovici Slovenije. Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 30 °C. 

V nedeljo bo delno sončno, občasno bo povečana koprenasta oblačnost. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bodo padavine od zahoda postopno zajele večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Nekoliko se bo ohladilo. Malo hladneje bo. "Največ padavin se pričakuje v noči na torek. V sredo in četrtek kaže na dokaj nestanovitno vreme s popoldanskimi plohami in nevihtami. Nato bodo padavine nekoliko manj verjetne. Popoldanske temperature bodo večinoma od 20 do 25°C," obete za naslednji teden opišejo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • šedov 14:07 07.junij 2024.

    super... :)

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 11:59 07.junij 2024.

    Predvidevam, da bo ponovno več teh neviht v območju , ki ga delimo s Hrvaško, ker oni posipajo baje po službeni dolžnosti, s srebrovim jodidom in bog ve š čim še, medtem, ko "skrbijo za naše nebo "v okviru NATO...Ali ...prikaži več to zdaj počnejo Italijani, Madžari I?...Pač fašisti, ne bom drobnjakarski..