Slovenija
81459 ogledov

Brane Gregorčič: K nam prihaja eden najglobljih ciklonov v zadnjih desetletjih!

dež naliv Epa Dež in veter bosta povzročala težave.
Vreme bo spet povzročalo težave. Odvila se je še ena izredna konferenca.

Na Agenciji RS za okolje (ARSO) so pripravili novinarsko konferenco o predvidenih izrednih meteoroloških in hidroloških razmerah, ki nas čakajo v prihodnjih urah. Vremenoslovci namreč od danes popoldne do petka zjutraj pričakujejo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. 

Za širše območje Julijskih Alp in predgorja je Arso za popoldne, zvečer in ponoči zaradi padavin  izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del države oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

Na severozahodu bo predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter, je napovedal Arso.

Posočje, Bohinj, zgornja dolina Save

"V letošnji jeseni se nad severnim Atlantikom pogosto obnavljajo cikloni, priča smo enemu najglobjih v zadnjih desetletjih," je začel meteorolog Branko Gregorčič.

"Pred nočnim prehodom fronte, ki se Alpam hitro bliža, pričakujemo okrepljen dotok vlažnega in toplega zraka od juga oziroma jugozahoda. To bo v večernih urah prineslo intenziviranje padavin, posebej ob gorskih pregradah zahodne Slovenije. Ob morju bo zapihal jugo, s sunki od 70 do 100 km/h, pihal bo še v prvi polovici noči in prinašal vlažen morski zrak na območje Julijskih Alp. Tu pričakujemo največjo količino padavin že pred samo fronto, lahko tudi prek 100 milimetrov v šestih urah," je pojasnil Gregorčič.

"Med nočnim prehodom fronte gre pričakovati še močne nalive in močne sunke vetra na celotnem območju Slovenije. Akumulacija padavin bo največja v Posočju, Bohinju in zgornji dolini Save, saj bodo v višinah pihali zelo močni vetrovi," je dodal meteorolog in napovedal, da se bo v noči na soboto meja sneženja spustila na lego od 1000 do 1300 metrov nadmorske višine.

Hudourniki bodo naraščali zelo hitro

"Danes ponoči in jutri nas čakajo jesenske poplave," pravi hidrolog Janez Polajnar. Ker smo globoko v jeseni, vegetacijski pokrov ne nudi več zaščite, kot ga je poleti. "Voda bo odtekla zelo hitro, reke zlasti na severozahodu Slovenije bodo hitro naraščale in dosegle velike pretoke oziroma poplavile v večjem obsegu," poudarja Polajnar. 

V noči na petek bodo na območju Posočja, v porečju Idrijce, Bače, na območju obeh Sor, zlasti Selške in v zgornjesavski dolini zelo hitro narasli hudourniški vodotoki. Hudourniki bodo jutri polnili struge velikih rek, v zgodnjih jutranjih urah bo hitro narasla Sava, zato bo velika pozornost jutri zjutraj in dopoldne potrebna tudi v okolici Ljubljane. 

Poplave se lahko pojavijo tudi v Vipavski dolini, na območju Kolpe ter tudi na obali. Dodatne težave bo pri zastajanju padavinskih voda v urbaniziranih področjih povzročalo odpadlo listje, opozarja Polajnar. 

Poplavljala bo tudi Drava

"Hidrološka neugodna situacija bo na reki Dravi, ki bo imela predvidoma jutri zjutraj izjemno povečan pretok na vhodu v državo. Čez dan se bodo narasli Dravi pridružili dotoki iz Slovenije, zato pričakujemo jutri čez dan poplavljanje Drave v spodnjem toku, lahko tudi v širšem obsegu," pravi hidrolog. 

"Na terenu je 212 ekip, ki vzpostavljajo pretočnost vodotokov, odpravljajo poškodbe na nasipih in podobno. Glede na napoved bo pozno popoldne umaknjena mehanizacija, začelo se bo z izvajanjem nujnih ukrepov za preprečevanje škode. Spremljali bomo vodostaje, po potrebi bodo ekipe tudi posredovale in odstranjevale material, ki bi preprečeval pretočnost vodotokov, vzpostavljali bodo začasne nasipe in podobno," je povedala Neža Kodre iz direkcije za vode in dodala: "Prosimo prebivalce, da iz priobalnih območij odmaknejo materiale, kot so to drva ali bale sena, ki bi jih lahko voda odnesla."

"Vsaj še danes popoldne imamo čas za samozaščitne ukrepe, v smislu, da umaknemo vredne predmete na varno, v višja nadstropja, avtomobile na varna območja in da vsak pri svoji hiši počistimo odtoke. Ko voda narašča, opozarjam, naraščala bo zelo hitro, varujemo predvsem svoja življenja," poziva hidrolog Janez Polajnar.  

Šestan: "To ni zafrkancija!"

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je pozval pristojne službe in prebivalce, da z dvorišč in ulic očistijo odpadlo listje in s tem ob napovedanih nalivih preprečijo zamašitev odtočnih kanalov in lokalno poplavljanje. "Ljubljana je polna listja, tako tudi ostala urbana območja," je opozoril Šestan.

"Ta opozorila niso zafrkancija. Namenjena so temu, da ohranimo kakšno življenje in zmanjšamo škodo. Dogaja se, da smo na socialnih omrežjih popljuvani. Sam sem z veseljem popljuvan, če tako rešimo kakšno življenje ali zmanjšamo škodo," je dejal Šestan.

"Podpisal bom odredbo za dvig pripravljenosti vseh služb, z izjemo tistih v Pomurju. Aktivirali bomo določeno število vojakov z mehanizacijo, nekaj slednje je že v Baški grapi. Danes pripadniki Rdečega križa v Novi Gorici postavljajo enoto, ki bi lahko služila evakuirancem, če ne bodo imeli druge opcije. Narediti bomo skušali čim več, še preden se dogodek odvije," je zatrdil poveljnik CZ.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:19 02.november 2023.

    A to je suša, ki jo je napovedala lučka Kajfež Bogataj? Smreke bodo pri nas zgodovina, je izjavila. Morda res ampak ne zaradi suše, zaradi plazov od prevelike moče.

  • Kmodri 15:01 02.november 2023.

    A sekta rumenih ima pripravljeno barko za vodjo Princa Teme, da bodo še rešili poslednje domobrance?! Sam vprašam!

  • Ender3 12:50 02.november 2023.

    Ja, narava se ne zafrkava..Kaj še le bo, ko bo dež zamenjal sneg. Ostali bomo ujetniki lastnih domov.

Sorodne novice