Slovenija
8046 ogledov

Padla rekordna količina padavin, to še prihaja

narasla Soča Tolmin Bralka
V Sloveniji je padel padavinski rekord. Ponoči so se razmere začele umirjati, a lahko čez dan pričakujemo nove padavine.

Na Voglu je bil izmerjen padavinski rekord. V 24 urah je tam padlo 378 mm padavin, v dobrih 48 urah pa skupno 460 mm padavin.

Reke na območju Bohinja in zgornjega Posočja so v petek proti večeru začele ponovno naraščati in se razlivati. Na območju Bovca je preko noči prihajalo do močnih nalivov meteornih voda, reka Soča s pritoki je poplavljala polja, cestišča in kleti stanovanjskih objektov. Cesto v Lepeni je zasul zemeljski plaz. Trideset oseb, ki so ostale ujete v dolini in zaradi poškodovanega cestišča niso mogle zapustiti območja, so na varno prepeljali bovški prostovoljni gasilci.

Kot je še sporočila uprava za zaščito in reševanje, so gasilci črpali vodo iz objektov, s cestišč odstranjevali podrto drevje in s protipoplavnimi vrečami varovali objekte in usmerjali vodne tokove. V bližini naselja Zadlaz - Žabče v občini Tolmin se je pri odstranjevanju poškodovanega drevesa poškodoval občan. Ponekod so gasilci še vedno na terenu.

Kakšne so bile v petek popoldne razmere na območju Tolmina, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Občinski štab Civilne zaščite Občina Tolmin je v zgodnjih popoldanskih urah opravil preventivni prelet z brezpilotnim letalnikom 🚁 ter se seznanil s poplavljenim območjem ob reki Soči 🌊.

Posted by Občina Tolmin on Friday, September 27, 2024

Razmere so se v zahodnem delu države, kjer so bili deležni obilne količine padavin, ponoči začele umirjati. V jutranjih urah so nevihte zajele vzhodni del države, popoldne pa jih lahko pričakujemo predvsem na Primorskem. Drugje po državi trenutno ni padavin. A tako ne bo ostalo dolgo.

Preberite tudi: Povodenj: Fantje so postavili šotor, ohcet naj bi bila, zdaj je vse pod vodo

Čez dan se bodo padavine od severa razširile nad vso Slovenijo. Pričakujemo lahko tudi ohladitev. Temperature se bodo gibale od 10 do 17 °C, na Primorskem do 23 °C. Do jutra bodo padavine ponehale, od zahoda pa se bo začelo jasniti.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

V ponedeljek lahko pričakujemo suho vreme z nižjimi temperaturami, kot smo jih bili vajeni v zadnjih dneh. Jutro bo hladno in ponekod megleno. Čez dan se bodo temperature gibale okoli 15 °C.

V torek se bo na zahodu pooblačilo, proti večeru bodo začele nastajati krajevne padavine. Drugod bo precej jasno.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.