Slovenija
2176 ogledov

Še bo burno: Tako se bodo popoldne gibale nevihte

dež naliv mesto Profimedia
Dež še ni rekel zadnjega. Čez dan bo še deževalo, pojavljale se bodo nevihte, predvsem na vzhodu močnejši nalivi.

Neurja z nalivi in močnim vetrom so možna v celotni regiji, o tem, kaj lahko pričakujemo danes, pišejo pri Neurje.si. "Trenutno se nad Genovskim zalivom nahaja manjše ciklonsko območje, ki bo tekom dneva potovalo proti jugovzhodu. Ker bomo tekom dneva na severni strani ciklona, bodo v višinah prevladovali vetrovi vzhodnih smeri, zato se bodo trenutno novo nastale nevihte, ki se formirajo južno na Jadranu, v popoldnevu pomikale proti Sloveniji," pojasnjujejo. 

Močnejši nevihtni sistemi, ki se to dopoldne razvijajo južno od Bosne in Hercegovine, bodo preko južnih vetrov potovali severno. "V popoldanskih urah bodo ti pasovi neviht prešli večji del Hrvaške, kjer se lahko formira močan nevihtni sistem s silovitim vetrom in nalivi, izključena pa ni niti toča, saj je v tistem delu še relativno precej konvektivne energije (v pasu od Zagreba proti Slavoniji). Pričakujemo, da bo ta linija prešla tudi Slovenijo, prav zaradi prej omenjenih višinskih vetrov," pravijo. Na vzhodu države bi lahko ponekod padla večja količina dežja. Posledično se lahko sprožijo zemeljski plazovi, možne so tudi hudourniške poplave. 

Agencija RS za okolje je zaradi dežja izdala oranžno opozorilo za vzhodno polovico države in za osrednjo Slovenijo. "Danes čez dan in zvečer bodo predvsem na jugovzhodu Slovenije možni dolgotrajnejši in močni nalivi," so zapisali. 

oranžno opozorilo zaradi dežja | Avtor: Arso Arso

Krajevne padavine se bodo nadaljevale zvečer in v prvem delu noči. Do jutra bodo povečini ponehale. V torek bo sprva še spremenljivo do pretežno oblačno, popoldne pa se bo delno razjasnilo. Ni izključen nastanek posameznih ploh ali neviht. Najvišje dnevne temperature bodo v torek od 23 do 29 °C. 


V sredo lahko po nižinah pričakujemo megleno jutro. Čez dan bo prevladovalo delno jasno vreme s spremenljivo oblačnostjo. Nastalo bo nekaj ploh in neviht. 
Od četrtka do nedelje bo sončno in spet bolj vroče. Konec tedna bodo najvišje temperature verjetno malo nad 30 °C. Trenutno kaže, da bi nas v začetku prihodnjega tedna dosegla nova osvežitev, a napoved še ni zanesljiva. 

Komentarjev 1
  • radovednica 10:48 19.avgust 2024.

    Tale Agencija in vsi vremenarji so spet precej udarili mimo. Na JV države je deževalo (ne nalivalo) dvakrat po pol ure in to je očitno to. Za kakršnokoli izboljšanje stanja prepotrebne namočenosti, bi tako moralo konstantno deževati dan in noč, ...prikaži več vsaj tri takšna zaporedja, kar bi predstavljalo nekaj več od minimuma.