Slovenija
31537 ogledov

Vreme: Začelo se je, izdano opozorilo 2. najvišje stopnje

neurje nevihta poplave Profimedia
Agencija za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo, to je opozorilo druge najvišje stopnje.

"Od danes zvečer do jutri zjutraj se bodo v zahodni, južni in osrednji Sloveniji pojavljale nevihte z močnimi nalivi," se glasi opozorilo.

V zahodnem delu države je opozorilo v veljavi od 18. ure, v osrednji in jugovzhodni Sloveniji pa od 21. ure. Oranžno opozorilo je v veljavi do 8. ure zjutraj.

 | Avtor: Arso Arso

Največ padavin v šestih urah naj bi zapadlo na severozahodu, od 50 do 100 mililitrov (če voda na ravnem ne bi odtekala, bi to pomenilo, da bi se je nabralo deset centimetrov), na jugozahodu od 40 do 80, v osrednji Sloveniji od 30 do 70, na jugovzhodu pa od 25 do 70 mililitrov.

 | Avtor: Windy Windy

Na radarski sliki padavin se ob 17. uri že vidi nevihte, ki prihajajo iz Italije in iznad Jadranskega morja.

"Prve močnejše nevihte so že dosegle okolico Tržaškega zaliva. Prav neverjetna je tudi satelitska slika oblačnosti in pogled na izjemno širok nevihtni pas, ki se razvija ob celotni liniji fronte. Celotna regija lahko do jutrišnjega večera ob krajevnih neurjih prejme veliko količino padavin. Še posebej je, oz. bo na udaru Italija, ki je že v preteklosti beležila takšne postavitve vremenskih zračnih mas in posledičnih poplav," so ob pol šestih objavili na družbenem omrežju portala Neurje. 

Izdano opozorilo druge najvišje stopnje

Oranžno opozorilo pomeni, da so ob hudourniških vodotokih možne poplave. "Verjetne so poplave meteorne in zaledne vode. Plavje lahko zamaši posamezne objekte vodne infrastrukture in zajezi vodni tok," pojasnjujejo na spletni stran agencije za okolje.

"Če opazite hitro naraščanje hudourniškega vodotoka najprej poskrbite, da se umaknete nad območje, ki ga lahko doseže voda. Ne skušajte prečkati vodnega toka. Izjemoma, če presodite, da to lahko pravočasno storite, umaknite iz nižjih prostorov in kleti hrano, premičnine, dokumente, denar in druge dragocenosti. Spremljajte meteorološka in hidrološka opozorila in informacije, ki jih posredujejo druge pristojne službe in organi," opozarjajo.

Prekletstvo toplega morja 

"Že nekaj dni spremljamo situacijo povezano s ciklonskim območjem in frontalnim sistemom, ki nas bo prešel v noči na ponedeljek. Prav tako smo omenjali močno segreto Jadransko morje, ki sedaj zaradi močnih višinskih jugozahodnih vetrov skrbi za dotok ogromne količine vlage. Žal se napoved ni kaj dosti spremenila, kar se parametra skupne višine padavin tiče. Proti večeru se bodo namreč na zahodu že pričele pojavljat prve plohe in nevihte, ponoči pa nas bo preko severne Italije dosegel močan nevihtni sistem s silovitimi nalivi in sunki vetrov. Nevihte se bodo tvorile v pasovih, pričakujemo lahko močne nalive. Proti ponedeljkovemu jutru lahko nekateri kraji na zahodu (točno lokacijo je nemogoče predvidet) prejmejo obilno pošiljko padavin – med 150 in 200mm v razmaku 12-15h. Zaradi močnih padavin lahko pričakujemo hudourniške poplave in močan porast vodotokov. Previdno!" pa opozarjajo na portalu neurje.si.

Nevihte bodo jutri popoldne slabele in do večera od severozahoda ponehale. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, ob morju do 22, najvišje dnevne od 19 do 24, ob morju do 26  stopinj Celzija, a se bo popoldne ohladilo, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

V torek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nižinah v notranjosti megla ali nizka oblačnost. Popoldne bo predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije možna kakšna ploha.

V sredo bo sprva sončno, popoldne bo oblačnost naraščala. V zahodni Sloveniji se bodo začele pojavljati krajevne padavine, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar luckyss1
    luckyss1 18:56 08.september 2024.

    "Agencija za okolje je izdala oranžno vremensko opozorilo, to je opozorilo druge najvišje stopnje"....Da vam jebem to strašenje, lahko bi napisali tudi druge najnižje stopnje, ker so samo tri...Kreteni rumeni..

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 18:38 08.september 2024.

    Ko bo nekako takole,potem dajte alarm!!! https://theworldwatch.com/videos/1622365/footage-of-the-typhoon-yagi-terrorizing-people-of-vietnam/