Slovenija
40977 ogledov

Vremenoslovci pohiteli z napovedjo: Takšno bo vreme v prvem delu poletja

Nevihta
1/4
Do začetka meteorološkega poletja manjka le še nekaj dni. Vremenoslovci portala Ciklon so analizirali vremenske modele za junij.

"Evropski in ameriški model imata nad večjim delom vzhodne Evrope in zahodne Rusije nadpovprečne temperaturne anomalije, ponekod tudi nad 4 °C, medtem ko so nad območjem Alp, zahodne in severozahodne Evrope predvidene normalne do podpovprečne anomalije, vendar odstopanje ni veliko," so zapisali na portalu Ciklon.

To ne pomeni, da v Sloveniji ne bomo imeli vročine, dodajajo: "V teh izračunih vidimo le povprečno sliko, znotraj te pa se skrivajo tudi hladnejša in toplejša obdobja. Dejstvo pa je, da bo junij precej verjetno dinamičen mesec s hitrimi prehodi med toplejšimi in hladnejšimi obdobji, ki bodo lahko prinesli tudi nevihte, v katerih bo lahko padlo ogromno padavin. Glede na vlažna tla pa bodo temperaturni maksimumi, ki bi lahko bili ob sončnih dnevih nekaj stopinj nižji, kot bi bili ob suhih tleh."

Tudi v zadnjih dneh pomladi nas čaka še kar precej dežja: "Razlog gre iskat masi s hladnejšim zrakom, ki se bo spustila na območje zahodnih Alp. Postopno se bo po vsej atmosferi krepil jugozahodni veter, občasno pa bo v nižjih plasteh prisotno tudi nekaj vzhodnega vetra, kar predstavlja striženje vetra in ob tem lahko nastajajo večcelične močnejše nevihte. Najbolj bodo verjetno v noči na petek in v petek zjutraj v južnem delu Slovenije."

vreme dež nevihta ploha | Avtor: Profimedia Profimedia

V soboto se bo nad območjem Alp višinsko jedro razcepila na dva dela, zato bo vreme prijaznejše z več sončnega vremena, vseeno pa bomo še vedno v nestabilni zračni masi, zato tudi ta dan ne bo povsod suh, pojasnjujejo na portalu Ciklon: "S približevanjem drugega dela višinskega jedra proti Jadranu bo spet več proženja neviht. S približevanjem višinske doline se bo močno povečala nestabilnost, krajevne plohe in nevihte pa bodo precej pogoste. Ko se bo veter polegel, bodo spet nastajali stacionarni nalivi, ki bodo lahko precej nevarni za hiter porast rek in hudournikov, na nekaterih območjih pa so možna tudi razlivanja. Vremensko dogajanje se bo v sredini prihodnjega tedna postopno umirilo."

Za prihodnji konec tedna napovedujejo povsem poletno sliko, močno junijsko sonce in vročino, na Balkanu med 30 °C in 35 °C, pri nas malo manj. Ker ne gre za stabilen anticiklon, bo po vsej verjetnosti sledilo poslabšanje z ohladitvijo nekje med 10 in 12. junijem, dodajajo.

Nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

Jutri bo sprva pretežno jasno z nekaj jutranje megle po nižinah. Dopoldne se bo od zahoda pooblačilo. Pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe in nevihte. Ob morju bo pihal jugo, najvišje temperature bodo med 17 °C in 22 °C, na severovzhodu do 25 °C.

V noči na petek bodo lahko nastajale tudi močnejše nevihte z nalivi, v petek bo še spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 18 °C in 23 °C.

V soboto bo deloma sončno z nekaj spremenljive oblačnosti, ponekod bodo nastajale krajevne plohe, še bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C.

V nedeljo bo spet več spremenljive oblačnosti, zlasti popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo v noči na ponedeljek še nekoliko okrepile. Najvišje temperature bodo med 20 °C in 25 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, možni so dolgotrajnejši nalivi. Hladneje bo, ponekod bo zapihal severni veter, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C.

Komentarjev 3
  • izy25 11:01 30.maj 2024.

    Mislim, da vremenarji in vi novinarji pretiravate z vremensko napovedjo in brez potrebno ustrahujete ljudi. Vsak dan napišete, kot da bo to naš zadnji dan zaradi dežja, sej ne bo pet tornadov šlo čez Slovenijo dajte no.

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:56 30.maj 2024.

    Ravnokar gledam model napoved na Arsu in kaže do 8. junuja konstantno plohe in nevihte s temperaturami do max 23 stopinj,kdo sedaj laže???!!! Banda pokvarjena!!!

  • Avatar Pantani2
    Pantani2 19:29 29.maj 2024.

    Spet se blamirate,ste kot šlogarji!!!