Slovenija
68028 ogledov

Vremenska huda ura. Nalivi in debela toča

Neurje in toča Profimedia
Poglejte, kako se premika.

V osrednjem delu države se je pred peto uro popoldne formiral zelo močan nevihtni pas, kjer je prisotna debela toča. Ob nevihtah so prav tako možni močni sunki vetrov in nalivi. 

Tovrstno dogajanje niso predvideli prav nobeni meteorološki modeli ali izračuni, poudarja vremenski portal Neurje.si. Glede na pogoje v ozračju lahko ta pas potuje proti vzhodu in severovzhodu - spremljajte radarsko animacijo na tej povezavi!

Za zdaj k sreči ni poročil o večji gmotni škodi, ljudje iz različnih delov Sloenije pa poročajo o debeli toči.

Pojasnila Arsa

Vremenski sistem, ki je nastal nad severovzhodno Italijo, je dosegel predvsem severozahodno Slovenijo in oslabel, zaradi same organizacije tega sistema pa ponekod še lahko prihaja do kakšnih močnejših sunkov vetra, je za STA pojasnil dežurni prognostik Luka Ravnik iz Agencije RS za okolje (Arso).

"Po drugi strani se pa je formirala nova nevihtna linija zahodno od Ljubljane, praktično v pasu nekje od Postojne proti Litiji in naprej proti Kamniško-Savinjskim Alpam. Ta sistem se zdaj pomika proti Savinjski regiji oziroma proti vzhodu," je dejal Ravnik. Moči te linije zaenkrat še ne poznajo, vendar jo spremljajo, je dodal.

Na Arsu so zaradi neviht izdali oranžno vremensko opozorilo za severovzhodno in osrednjo Slovenijo. Za celotno državo sicer velja oranžno vremensko opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve.

Opozorila voznikom

Ponekod po Sloveniji neurja ovirajo promet in zmanjšujejo vidljivost, na cestah pa je lahko večja količina vode, opozarjajo na prometnoinformacijskem centru. 

Vse udeležence v prometu pozivajo, da vozijo previdno in se ne ustavljajo pod nadvozi ali v predorih.

neurje nevihta nebo Vreme Slovenija V teh krajih je danes največja nevarnost neurij vreme nevihta neurje oblaki dež Svet Svet Hude težave z vremenom po Evropi

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:53 13.julij 2024.

    Malo toče in saharskega peska pa ode samooskrba