Slovenija
14467 ogledov

Pozor, vremenoslovci svarijo: "Če se to uresniči, bodo spet poplave!"

naliv nevihta deževje Profimedia
Agencija za okolje je razširila oranžno opozorilo na območje celotne države. Vse kaže na velike količine padavin.

Medtem ko je še pred nekaj urami veljalo oranžno opozorilo za severozahod države danes od 18. do 24. ure in jutri za severozahod in jugozahod države, se je situacija vmes že spremenila. 

Po novem je za danes popoldne v veljavi rumeno opozorilo za severozahod države zaradi neviht. Oranžno opozorilo je razglašeno od polnoči dalje za večji del države. Od 6. ure zjutraj pa je po novem zaradi padavin oranžno opozorilo v veljavi za celotno državo. Zaradi neviht in vetra za celotno državo velja rumeno opozorilo. 

vremensko opozorilo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ponoči in jutri pričakujemo izrazitejše vremensko dogajanje z obilnimi padavinami in nevihtami, ki jih bodo spremljali močnejši nalivi. Popoldanski prehod hladne fronte bodo spremljali okrepljeni sunki severnega vetra. Izrazito se bo ohladilo, temperatura zraka se bo popoldne spustila za okoli 10 °C. Meja sneženja se bo popoldne hitro spuščala. Ob močnejših padavinah bo snežilo vse do sredogorja. Pobeli lahko višje gorske prelaze, morda tudi nekatere alpske doline," pravijo na agenciji za okolje.

"Že v drugem delu noči bodo v zahodni polovici Slovenije možne nevihte z močnimi nalivi. Izračuni meteoroloških modelov kažejo, da se lahko močne padavine obnavljajo v pasovih. Kje se bodo obnavljali padavinski pasovi, je še vedno negotovo. Proženje bo verjetno nekje na Primorskem (Goriška, Kras, Vipavska dolina), pas močnejšega dežja se bo širil proti notranjosti (nad predalpski in alpski del zahodne Slovenije). Podobno izrazito dogajanje pričakujemo tudi dopoldne, le da se bodo padavine občasno razširile tudi nad preostali del države," o tem, kje pričakujemo močne nalive, pravijo na ARSO.

"Sredi dneva bo severno Slovenijo dosegla hladna fronta. Padavine z nevihtami bodo popoldne zajele vso Slovenijo. Prehodno bo zapihal okrepljen severnik, ki lahko v sunkih dosega hitrosti od 50 do 70, krajevno tudi več. Zvečer bo jakost padavin nekoliko oslabela. Na Primorskem bo večinoma zapihala zmerna burja, najmočnejši sunki bodo dosegali hitrosti do 100 km/h. S pomikom ciklona nad južni Jadran bodo zmerne padavine vztrajale nad osrednjo in vzhodno Slovenijo," dodajajo. 

𝐎𝐛𝐢𝐥𝐧𝐨 𝐝𝐞ž𝐞𝐯𝐣𝐞, 𝐧𝐞𝐯𝐢𝐡𝐭𝐞 𝐳 𝐧𝐚𝐥𝐢𝐯𝐢, 𝐢𝐳𝐫𝐚𝐳𝐢𝐭𝐚 𝐨𝐡𝐥𝐚𝐝𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐈𝐳𝐫𝐚𝐳𝐢𝐭𝐨 𝐯𝐫𝐞𝐦𝐞𝐧𝐬𝐤𝐨 𝐝𝐨𝐠𝐚𝐣𝐚𝐧𝐣𝐞 🌧Ponoči in jutri pričakujemo...

Posted by ARSO vreme on Wednesday, September 11, 2024

V petek čez dan le malo nad 10 °C

"V petek čez dan bodo tudi na vzhodu padavine oslabele in do večera ponehale. Burja na Primorskem bo slabela. Pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji bo še pihal okrepljen severnik. Karavanški fen se bo okrepil v petek zvečer. V petek bo zelo sveže, najvišja temperatura v notranjosti bo po nižinah le malo nad 10 °C," kaže trenutna napoved.

"Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. Ob padavinskih pasovih lahko krajevno pade več dežja. Ob nalivih bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji. Hidrološke razmere in obnovljena opozorila lahko spremljate na ARSO vode," svetujejo vremenoslovci.

Vremenski portal Neurje.si je medtem objavil osvežene podatke o skupni količini padavin do petka zjutraj. "Če se to uresniči, bodo znova možne poplave," so zapisali. "S tako intenziteto se lahko ponovi lanski avgust. Od 3. ure do 10. ure zjutraj modeli rišejo kar 200 l padavin v pasovih od Goriške, Gorenjske in dela Notranjske.


Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

"V noči na četrtek bodo ob nevihtah z močnimi nalivi hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji," piše v hidrološkem opozorilu. "Verjetna so razlivanja posameznih hudourniških vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode. Ob dolgotrajnejših nalivih so možne poplave ob hudourniških vodotokih in manjših rekah. Verjetnost za ta pojav je sprva večja na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldan in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji."

hidrološko opozorilo | Avtor: ARSO ARSO

V petek bodo padavine čez dan slabele in popoldne povečini ponehale. Oslabela bo tudi burja na Primorskem. Shladilo se bo. 
Od sobote dalje bo prevladovalo zmerno do pretežno oblačno vreme. Nekaj več jasnine bo na Primorskem. Padavine bodo malo verjetne, a je napoved še zelo negotova. Temperature bodo iz dneva v dan nekoliko višje. Jutranje temperature bodo okoli 10, dnevne okoli 20 °C.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • BenX 14:49 11.september 2024.

    Poplave so zadnje čase že če 2 psa gresta istočasno scat v istem selu. Meni to ni jasno... Ni več dežja, da nebi bili nekih alarmov in panike.