Slovenija
2807 ogledov

Vrnitev Karla Erjavca? Poznavalci poznajo odgovor!

Karl Erjavec Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Nekdanji predsednik DeSus in večkratni minister napovedal vrnitev na politično prizorišče.

"Gre za preizkušanje terena v času kislih kumaric," glede najave Karla Erjavca, da se vrača v politiko in ustanavlja stranko, pravijo poznavalci, ki poznajo način Erjavčevega delovanja. Medtem, ko nekateri ocenjujejo, da ima Erjavec že ima določena, predvsem finančna zagotovila za ustanovitev nove stranke pa drugi pravijo, da Erjavec skače v prazen bazen, nima še nobenih zagotovil in se šele začenja dogovarjati. 

Dobre zveze v gospodarstvu

"Ves čas me nagovarjajo državljani, prijatelji in gospodarstveniki, ki ugotavljajo, da bi bilo potrebno nekaj storiti, ker stanje v državi ni najboljše," je sinoči za 24ur dejal Erjavec. Nazadnje je bil v javnosti opažen na slovesnosti ob Ruski kapelici minuli konec tedna, kjer sicer zaradi vojne v Ukrajini političnega vrha ni bilo, so pa bili tam številni gospodarstveniki, med njimi predsednik uprave Krke Jože Colarič. 

Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca. Anže Petkovšek

Karl Erjavec je sprva sam deloval v gospodarstvu, v letih političnega delovanja, ko je večkrat opravljal tudi funkcijo zunanjega ministra, pa je navezal številna znanstva iz krogov gospodarske diplomacije. Gospodarstveniki in gospodarska združenja so nezadovoljni z delovanjem Golobove vlade, ki ji očitajo, da jim nalaga vedno nove davke in obremenitve, kar krni njihovo konkurenčnost.

Erjavec se je po odhodu iz politike zaposlil kot svetovalec dikrektorja pri Iskratelu, ki pa jo je kmalu izgubil. 

Opozicija pripravlja teren?

Pogovori o novi stranki, ki naj bi bila sredinska in nagovarjala predvsem neopredeljene in razočarana volivce, po oceni Erjavca tečejo dobro, zato pričakuje, da bo stranka ustanovljena po novem letu. Ker naj bi njegova stranka zagovarjal socialno državo in državljanske pravice, bi se povezoval predvsem z levo opcijo, a ob tem poudarja, da v politiki ni mogoče izključiti ničesar.

V javnosti so se razširile tudi nekatere domneve, da gre za pripravljanje terena največje opozicijske stranke SDS, ki bi se po morebitni zmagi na prihodnjih državnozborskih volitvah lahko spet znašla v položaju, ko ne bi imela s kom sestaviti koalicije. Karl Erjavec, ki je bil na čelu Desusa večkrat jeziček na tehnici, bil lahko bil tisti, ki bi Janezu Janši pomagal sestaviti koalicijo.

Gregor Virant, Karl Erjavec | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač

Kako hitro se pozabijo zamere?

Pri tem pa bi se dejansko izkazalo, ali dejansko drži rek, da se v politiki zamere hitro pozabijo. Erjavec je bil namreč tisti, ki je dvakrat rušil Janševo vlado, čeprav je v njej tudi sodeloval. Očitajo mu, da je skupaj z Gregorjem Virantom pomagal rušiti že drugo Janševo vlado, v kateri je bil zunanji minister. Položaj je namreč ohranil tudi pod naslednjo premierko Alenko Bratušek. 

Decembra 2020, po tem, ko je z vnovičnim prihodnom na vrh DeSUsa zavrnil sodelovanje Janševi vladi, je postal mandatar Koalicije ustavnega loka, v kateri so sodelovali še LMŠ, SAB, Levica in SD. Nezaupnico proti Janševi vladi je na koncu podprlo 40 poslancev, šest premalo, da bi uspela. 

Karl Erjavec | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Afere in bizarnosti

Erjavec je zaslovel tudi z obljubo, da bo upokojencem zagotovil tisoč evrov pokojnine, ki jo je dal pred parlamentarnimi volitvami leta 2008. V zadevi Patria (v času nakupa je bil minister za obrambo) je bil oproščen, zdaj pa je na sodišču, ker ga sodno preganja nekdanji zet Andrej Marčič, ki naj bi od njega zahteval 28.000 evrov. Milijonar Marčič, ki je bil z Evo Erjavec poročen manj kot leto dni, Erjavca obtožuje, da ga je med besednim sporom porinil v steno. Zaradi pralnega stroja se je znašel v sporu z nekdanjo smučarko Špelo Pretnar. Tudi ta spor je reševalo sodišče. 

sergeja.hadner@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Naklonsky 15:26 30.julij 2024.

    Uspanovil bo no stranko “Patrija”. Uspeh zagotovljen!

  • sam1 14:23 30.julij 2024.

    Največji pajac pred Toninom ,Boratom in Šarcem-nihče več si ga ne želi videti v politiki,kjer je zasedal skoraj vsa ministrska mesta,katera so mu bila na razpolago ,vsi rezultati z jurjam penziona za vse upokojence pa so ostali zgolj prazne obljube ...prikaži več in laganje narodu.......

  • manja53 14:08 30.julij 2024.

    Tako zelo si ga vsi želimo, da ga nobeden noče..