Slovenija
19 ogledov

"Vsak mora paziti nase in na druge"

slovenija 06.12.07 zicnica, smucarji, sneg, smucisce, Krvavec; foto:sasa despot Saša Despot
Dogodek Le varna smuka je užitek. Varnost odvisna predvsem od smučarjev samih.

"Smučanje je lahko veselo in varno le, če so uporabniki smučišč dovolj ozaveščeni, obzirni do drugih, odgovorni, poznajo mednarodno veljavna vedenjska pravila in jih tudi dosledno upoštevajo," opozarjajo na ministrstvu za notranje zadeve, kjer ob pomoči Smučarske zveze Slovenije že več let med smučarsko sezono organizirajo smučarski dogodek za dviganje zavesti o pomenu varnosti na smučiščih.

Smučanje spada med najbolj priljubljene slovenske športe, a se v nesrečah na smučiščih in zunaj njih vsako leto ponesreči kar nekaj smučarjev. V letošnji sezoni se je na smučiščih zgodilo že 15 nesreč, od tega kar devet s hudimi poškodbami. Zato je nujno ozaveščanje vseh udeležencev smučišč o pomenu ustreznega znanja smučanja oziroma deskanja in o upoštevanju mednarodnih pravil Fisa.

Vsak mora paziti nase in na druge

"Ni lepšega kot lep sončen dan na smučišču, ki pa se lahko sprevrže v pravo nočno moro, če pride do nesreče. Zato je zelo pomembno, da vsi razmišljamo o varnosti na smučišču," je danes na Krvavcu izpostavil minister za notranje zadeve Gregor Virant. Kot je ocenil, nadzorne službe na smučiščih delujejo dobro.

"Ni pa dovolj, da samo smučišče poskrbi za varnost, tudi vsak smučar mora paziti nase in na druge," je izpostavil direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik. Podobno je poudaril minister: "Najpomembneje je, da vsak smučar razmišlja o tem, kaj lahko sam naredi za svojo varnost in varnost drugih."

Nadzornik na Krvavcu Robert Šebenik je opozoril, da se nesreče največkrat zgodijo, ko smučarji niso zbrani in pozorni na okolico in na druge smučarje. Nesreče velikokrat povzroči tudi neprilagojena hitrost, medtem ko alkoholiziranost smučarjev ni tako pogosta. Neupoštevanje pravil in prevelika hitrost ob sorazmerno skromnem znanju in obvladanju tehnike so tako najpogostejši vzroki nesreč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.